Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan razveselio korisnike Doma za starije Čakovec

Datum objave: 2. listopada 2014.

02

Svim osobama treće životne dobi župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je prvog dana listopada Međunarodni dan starijih osoba, a tom je prigodom prijepodne proveo na druženju s korisnicima Doma za starije i nemoćne Čakovec, predvođenima ravnateljicom Šteficom Martinez te predsjednikom Upravnog vijeća doma, Zvonkom Golubom, a u pratnji Branka Sušeca, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

 


Ovaj važan dan u godini 1990. godine proglašen je Rezolucijom Ujedinjenih naroda, kako bi se istaknula važnost osiguravanja životne sredine koja se treba prilagoditi potrebama i sposobnostima građanima treće životne dobi. Međimurski kraj to upravo i radi, organizacijom niza aktivnosti kojima se kako štićenicima doma, tako i svim starijim osobama omogućava sudjelovanje u raznolikim sadržajima.

Ne zaboravite da niste sami

„Moram vam čestitati, ne samo Vaš dan, već i na činjenici kako ste bili važan segment u sklopu Europskog tjedna kretnja, znam da ste aktivni i u sklopu za Vas osiguranog dnevnog boravka te uz sve još odrađujete aktivnosti u okviru programa doma. Stoga Vam obećajem kako će Vam Međimurska županija i dalje pomagati u nastojanju da se za Vas pripremi što više sadržaja jer želimo upotpuniti vaše dane. Ujedno Vam želim i puno zdravlja i neka Vam je svaki dan pun osmijeha, zajedništva i međusobnog druženja“, u prigodnom je govoru rekao međimurski župan i zaslužio prave ovacije među korisnicima, koji su naglasili kako im njegov dolazak znači iznimno mnogo jer tako znaju da nisu zaboravljeni.

Briga, smatra župan, očituje se u komunikaciji sa starijom generacijom, za što je 1. listopada samo jedna od prilika tijekom godine, s ciljem omogućavanja njihovog kvalitetnijeg života i aktivnog sudjelovanja u društvenoj zajednici. „Vaš doprinos društvu kroz cjeloživotni rad, ali i kroz prenošenje životnih iskustava na mlađe naraštaje je nemjerljiv“, dodaje te objašnjava kako je sustav skrbi prema starijim osobama u Međimurskoj županiji dobro razvijen i to kroz mrežu domova kako javnih tako i privatnih. „Situacija u mnogo slučajeva ne omogućava ljudima da si plate smještaj u privatne domove, no vjerujem da ćemo u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i to riješiti te svima omogućiti jednake uvjete“, dodao je Posavec. Ujedno je tom prigodom pohvalio rad ravnateljice Martinez koja je bez sumnje uspjela u glavnom cilju, a to je senzibiliziranje javnosti za potrebe odmakle dobi te zaštiti zdravlja starijih osoba, što je važan pokazatelj napretka ili pak propusta u okviru cjelokupnog stanovništva.

Osmijeha u domu ne nedostaje

„Zdravlje je jedno od glavnih temelja čovjeka. Izvođenjem aktivnosti u domu poboljšavamo tjelesno i psihičko zdravlje, te terapijski učinak kako pojedinačni tako i grupni, kroz likovne, literarno-dramske radionice, pjevački zbor, društvene igre, rekreativne i vjerske aktivnosti kao i brojne akcije diljem županije“, objasnila je ravnateljica i naglasila kako svatko u domu svojim životnim iskustvom i stečenom mudrošću otkriva ljepotu života u trećom životnoj dobi.

„Dostojanstvo, sigurnost i zadovoljstvo naših korisnika, svaki osmijeh koji uspijemo izmamiti na njihovim licima, samo je potvrda našeg uspješnog rada“, rekla je i predala riječ Mariji Biščević, korisnici doma, koja je prilikom vođenja svečanosti naglasila kako im osmijeha ne nedostaje, kao ni ljubavi i radosti, no i da se uvijek razvesele svojim i tuđim posjetima jer znaju da nisu zaboravljeni i sami. U prigodnom programu pjesmu je pročitao Franjo Kovačić, dok se pozivu doma odazvao i pjevački zbor Srednje škole Čakovec te oduševio svojim izvedbama.

Međunarodni dan starijih osoba označava 24 sata kada bi se morali prisjetiti doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva, njihovog znanja i mudrosti koje nam prenose, ali i poslužiti kao poticaj da to ne zaboravimo u svakodnevnom životu.

 

 {gallery}2014_galerije/Listopad_2014/Dom_za_starije{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content