Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec donio odluku o proglašenju elementarne nepogode

Datum objave: 2. listopada 2014.

OBAVIJESTI 2011

Nakon povlačenja Mure i Drave, kao i Trnave te prestanka obilnih oborina, a koji su obilježili prošli mjesec, župan Matija Posavec je sukladno najavama donio odluke o proglašenju elementarne nepogode po pitanju poplava te klizišta i odrona zemlje i to za područje općina Štrigova, Sveti Juraj na Bregu, Selnica, Gornji Mihaljevec i Šenkovec, zbog štete na infrastrukturi, nasadima, zemljištu i građevinskim objektima, izazvanih klizištima i odronom zemljišta tijekom kolovoza i rujna 2014. godine, dok je za područje gradova Čakovec i Mursko Središće i općina Donji Vidovec, Nedelišće, Pribislavec, Dekanovec, Orehovica, Podturen, Donji Kraljevec, Sveti Martin na Muri, Domašinec, Belica, Goričan, Kotoriba, Selnica i Šenkovec zbog štete na infrastrukturi, nasadima, zemljištu i građevinskim objektima, izazvanih ekstremnim količinama oborina i visokom razinom podzemnih voda tijekom kolovoza i rujna 2014. godine proglašena elementarna nepogoda poplave.

Da podsjetimo, župan Posavec je prije 3 tjedna poslao naputak općinama i gradovima o organiziranju komisija za evidentiranje šteta od elementarnih nepogoda temeljem kojih se moglo pristupiti daljnjem postupku i donošenju odluke za cijelu županiju koja bi u konačnici trebala osigurati djelomičnu naknadu nastalih šteta.

Iako su štete od poplava evidentne i postoje one su pravovremenim reakcijama i organizacijom sustava svedene na minimum. Unatoč svemu, kako je župan Posavec i obećao, elementarna nepogoda se mora proglasiti prvenstveno da se zaštite poljoprivrednici te njihovi urodi koji su uslijed voda jednostavno propali. Kako je istaknuo nedavno je objavljen i Pravilnik o provedbi podmjere 5.2. »Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. iz kojeg bi se svakako tražila sredstva za naše poljoprivrednike (LINK: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_09_112_2158.html).

S druge stane, po pitanju klizišta, tijekom trajanja obilnih oborina, se malo toga moglo napraviti i pravi posao tek slijedi. Tako je Posavec u ponedjeljak obišao neka od klizišta na području gornjeg Međimurja te se osobno uvjerio u teškoće kao i posao koji slijedi. I dok su na onim manje zahtjevnim klizištima, posebice na prometnicama koje su pod upravom ŽUC-a, već krenuli radovi na sanaciji, ona veća će morati pričekati izradu potrebne dokumentacije te mišljenja stručnih službi. “To nije jednostavan posao i njemu se mora pristupiti studiozno, ne samo radi sanacije postojećih klizišta, već i da detektiramo potencijalna buduća klizišta. S obzirom na sve što doživljavamo posljednjih godina, kao i izrazito kišnu ovu godinu, moramo početi djelovati preventivno i planirati stvari koje će se možebitno dogoditi.“ – rekao je župan Posavec te istaknuo da su sve općine koje su prijavile štete ušle u konačnu odluku.

 

Odobreno 900.000,00 kuna za klizišta od prošle godine
“Ovime su pokrenuti mehanizmi za nadoknadu šteta koje su nastale. Kako sam istaknuo u nekoliko navrata do sada, samo vlastitom organizacijom i sustavom kojeg smo sami složili spriječili smo veće katastrofe i štete koje bi opet pale na teret države. Nadam se da će se to cijeniti te da će Međimurje ovaj put dobiti više sredstava nego je to do sada bio slučaj.“ – zaključio je Posavec napomenuvši da je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ipak donijelo i odgovarajuće odluke za prošlogodišnja klizišta. „Za naših 5 klizišta i to Rabadje (Selčak i Habjanić), Logožarec, Železna Gora i Plešivica su odobrena sredstva u iznosu od 900.000,00 kuna od ukupno planiranih 20 milijuna kuna. Smatram da je to dobar početak i da će, s obzirom na hitnost, nova odluka za ova rujanska klizišta biti puno brže donešena nego što je to bio slučaj do sada.“ – rekao je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content