Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Očekujemo adekvatnu pomoć od strane Vlade

Datum objave: 30. rujna 2014.

klizista 8

Nakon prestanka opasnosti od poplava kako Mure tako i Drave te Trnave , kao i velikih oborina koje su obilježile ovaj mjesec župan Matija Posavec krenuo je u obilazak općina u kojima su se pojavile velike opasnosti od klizišta. Na žalost, kao i prijašnjih godina, najveća opasnost je ponovno zabilježena u općinama Štrigova te Selnica, ali i kod mnogih drugih, posebice gornjomeđimurskih općina.

 

U prostorima općine Selnica održan je sastanak na kojem su uz župana sudjelovali načelnici općina Selnica i Štrigova Ervin Vičević i Stanislav Rebernik, kao i ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini, a na kojem se raspravljalo o aktivnostima kako pristupiti sanaciji tih opasnih klizišta kao i o vremenskom roku u kojem iste treba odraditi. Kako je na sastanku istaknuto općina Štrigova ima 40-tak novih klizanja zemljišta, odrona i novonastalih vododerina, od kojih je 11 neposredno uz kuće, što potencijalno dovodi u opasnost i živote mještana. Općina Selnica se jednako muči s klizištima. Iako su u vrijeme obilnih oborina odmah prijavljene štete na stambenim objektima, puno veći problem je nastao na jednom voćnjaku uz cestu pod upravom ŽUC-a.

U problemima su i Županijska uprava za ceste koja bilježi 15-tak klizišta na svojim cestama i sve u gornjem Međimurju. „Čeka nas veliki posao. Ovih dana ćemo tek završiti projektnu dokumentaciju za neke od prošlogodišnjih klizišta jer to je izrazito osjetljiva vrsta radova. Ukoliko nije stručno pripremljeno može nastati još veća šteta.“ – naglasila je Ljerka Cividini napominjući da će za dobar dio klizišta radovi moći početi uskoro, ali za ona opasnija ipak treba više vremena. Kako je ravnateljica napomenula županu Posavcu, u veljači je kandidirano 10 milijuna kuna prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture za prošlogodišnja klizišta, a prije desetak dana je otišao novi zahtjev za dodatnih 4,6 milijuna.
Načelnik Rebernik se zahvalio županu Posavcu kao i ravnateljici Cividini na svemu što je napravljeno do sada u smislu pomoći općini na sanaciji prošlogodišnjih klizišta. „Ali kako vidimo priroda nam pokazuje da će biti samo gore u budućnosti.“ – zaključio je Stanislav Rebernik istaknuvši kako se najavljuje da ovakva nevremena neće biti tolika rijetkost u budućnosti.
Obilaskom samih klizišta moglo se vidjeti da su na pojedinim mjestima radovi već u poodmakloj fazi. Pa tako u Železnoj gori unatoč velikom klizanju ceste pod upravom ŽUC-a promet teče gotovo nesmetano, a obitelj Novak čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini hvali brzu reakciju Županijske uprave za ceste. „Kada smo čuli u medijima izjavu župana da se kreće u sanaciju klizišta nismo očekivali baš tako brzo reakciju. Danas su već strojevi tu i kroz nekoliko dana bi mogli biti gotovi. Hvala svima na tome jer to znači da možemo mirnije spavati.“ – rekao je Ivan Novak.

Mi smo napravili sve u našoj moći da ukupne štete svedemo na minimum, sada je potezu Vlada
„Svake godine iznova nas priroda podsjeća koliko je jaka i nepredvidiva. Ove godine smo bili gotovo pa savršeno pripremljeni po pitanju poplava i vodenog vala te smo pokazali da s pravovremenom reakcijom možemo spriječiti katastrofe. No, klizišta su opasnost na koja malo ili gotovo nikako ne možemo utjecati.“ – rekao je župan Posavec, ali i istaknuo da se i zahvati u prostoru, posebice na kritičnim dijelovima u prirodi moraju svesti na minimum jer i oni dopridonose lakšem klizanju tla. „No, usprkos tome, ne smijemo nikako dopustiti da se postupak sanacije razvlači jer imovina i životi ljudi su u pitanju. Zajedničkim snagama, jednako kao i u obrani od poplava, ćemo krenuti i u saniranje svih šteta, a nadam se i pomoći od strane države. Do sada smo uvijek nekako ostali u prikrajku te se nadam da će sada, nakon što su ušteđeni milijuni na ime potencijalnih šteta koje su mogle biti posljedica poplava u Murskom Središću ili možda Goričanu, tražimo da nam Vlada, značajnijim sredstvima nego je to bio slučaj do sada, pomogne.“ – zaključio je župan te napomenuo kako je do sada kandidirano 14,6 milijuna kuna na ime interventnih sredstava resornog ministarstva te se očekuje adekvatno pokrivanje nastale štete od strane Vlade.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/obilazak-klizista{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content