Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U predškolu krenula nova generacija učenika Roma

Datum objave: 25. rujna 2014.

predškola 1

U pet škola diljem Međimurske županije, 172 predškolaraca uključeno je u projekt predškole kojeg financiraju Međimurska županija, Roma Education Fund (REF) sa sjedištem u Budimpešti i Ministarstvo znanosti, odgoja i obrazovanja RH.

Kako u Međimurju živi oko 11 tisuća pripadnika romske nacionalne manjine, projekt je upravo za njihove mališane, kao pripremu za osnovnoškolsko obrazovanje osmislio i pokrenuo župan Matija Posavec, s ciljem da se učenicima Romima osigura jednaka startna pozicija prilikom upisa u 1. razred osnovne škole.
U sustavu osnovnoškolskog obrazovanja svake školske godine u Međimurju je oko 1400 učenika Roma, što je oko 13 % svih školaraca, a taj će se postotak sigurno povećavati jer jednogodišnjom predškolom prije polaska u 1. razrede djeca savladaju prepreke nedovoljnog predznanja, nepoznavanja hrvatskog jezika te nedostatka higijenskih i radnih navika.
U projekt su, osim škola, uključeni gradovi i općine, socijalni radnici zaduženi za predavanja i radionice za roditelje, liječnici, studenti Učiteljskog fakulteta koji obavljaju stručnu praksu i volontiranje, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje u smislu početne i završne evaluacije projekta te Agencija za odgoj i obrazovanje. Djeca imaju osiguran prijevoz do predškole, užinu i ručak, potreban didaktički materijal, a s njima rade odgojiteljice uz pomoć romskih pomagača.
Ovaj projekt, pokrenut kao dugoročno rješenje za probleme u obrazovanju, provodi i nadzire Međimurska županija, odnosno Upravni odjel za društvene djelatnosti. Stoga su nove predškolarce posjetili zamjenica župana Sandra Herman i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec te djeci tom prigodom uz prigodne poklone zaželjeli što ljepši boravak i puno novog znanja. S predškolom u novoj školskoj godini 2014./2015. počele su OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec i OŠ dr. Ivana Novaka Macinec.
Najviše, 54 učenika u tri grupe nalazi se u Macincu, u Orehovici 43 smješteno u dvije skupine, po dvije grupe su u Maloj Subotici i Pribislavcu, gdje je 32, odnosno 28 predškolaraca, dok se za školu u Kotoribi sprema 15 romske djece.
Ovakvi su projekti neophodni za normalno uključivanje sve djece u obavezno osnovnoškolsko obrazovanje, pa se tako kod mališana koja su iz ove predškole krenuli u prve razrede vide pozitivni pomaci, u smislu komunikacije, poznavanju hrvatskog jezika i svladavanja gradiva.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/predskola-Romi{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content