Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimursku županiju gotovo 5,3 milijuna kuna za asistente u nastavi

Datum objave: 24. rujna 2014.

OBAVIJESTI 2011

Nakon otvorenog poziva kojeg je uputio župan Međimurske županije Matija Posavec ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru, kao i reakcija zainteresirane javnosti, resorno ministarstvo je jučer ipak donijelo odluku kojom se kreće u financiranje asistenata u nastavi učenicima kojima je pomoć zaista i potrebna.

Da podsjetimo, od mjeseca kolovoza ove godine na razne se nečine špekuliralo o načinu financiranja asistenata u nastavi za učenike diljem Hrvatske, prvenstveno zbog natječaja koji je bio raspisan u lipnju, a kojim su se trebala osigurati potrebna sredstva, što do sada nije bila praksa. U Međimurskoj županiji je postojao sustav koji je funkcionirao već nekoliko godina, a bio je rezultat samoorganizacije županije, općina i gradova koji su podijelili troškove za svakog pojedinog asistenta te iste financirali tijekom trajanja nastave.

Za Međimursku županiju 57 asistenata za 62 učenika
Upravo zbog sustava koji je već funkcionirao, kao i činjenice da su potrebe u Međimurskoj županiji velike, realizacija ovog projekta je bila od izrazitog interesa i za županiju jednako kao i sve općine i gradove. Naime ovime se, nakon nekoliko godina, rasterećuju njihovi proračuni u stavkama koje realno niti nisu trebali financirati, ali socijalna osjetljivost kao i briga za najmlađe je ipak bila prevagnula.

“Odradili smo veliki posao, a županijske službe su kvalitetno pripremile projekt. Danas se ovom odlukom napokon sustavno, s najviše razine, rješava problem s kojim su se do sada samostalno nosile županija zajedno s  općinama i gradovima. Gotovo 5,3 milijuna kuna će osigurati nesmetan rad i odgojno-obrazovni proces u školama, a djeci s poteškoćama priliku da nastavni plan i program savladavaju u redovnoj nastavi, što je veliki korak prvenstveno u njihovoj socijalizaciji.“ – rekao je župan Matija Posavec ističući da navedena sredstva obuhvaćaju škole kojima su osnivači županija kao i grad Čakovec. “Ako se udružimo možemo napraviti puno više nego što bi to mogli svaki za sebe, a ova odluka je potvrda toga.“ – zaključio je župan istaknuviši da je ovime Međimurska županija dobila najviše sredstava u konkurenciji svih županija.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content