Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ewald Haimerl: Ovdje smo dozvole dobili jednako brzo kao u Njemačkoj

Datum objave: 20. rujna 2014.

3

Jučer su u Maloj Subotici pogoni HAIX Obuća bili pretijesni za sve one koji su htjeli vidjeti kako nove pogone tako i predstavljanje firme i planova za budućnost. Među svima njima su bili i mnogi novinari iz europskih zemalja koji su se htjeli osobno uvjeriti u  kvalitetu proizvoda firme koja, suprotno današnjoj praksi, izvozi i u Kinu.

 

U poslovnoj zoni u Maloj Subotici, Haix je prije četiri godine izgradio i opremio tvorničke hale od 6.000 četvornih metara, vrijedne 8 milijuna eura, u kojima danas radi gotovo 700 zaposlenika. Zahvaljujući konstantnim ulaganjima u opremu i ljude, a prije dvije godine kupljen je stroj za direktno nabrizgavanje obuće vrijedan više od milijun eura, koji je tada bio jedan od samo četiri u svijetu, danas dnevno proizvedu 3.300 pari obuće za policiju, vatrogasce, šumare, vojsku dok u posljednjih godinu dana rade i sportsku obuću.
'Jako smo ponosni na proizvodne standarde koje dostižemo u Hrvatskoj', rekao je Ewald Haimerl, predsjednik Uprave i vlasnik Haixa, napominjući da još od 2010. godine uspješno plasiraju cipele s oznakom 'Made in Croatia' diljem svijeta, od Europe, preko Amerike do Azije. Štoviše, čak se 97% prozvedene obuće u Međimurju izveze. “Moja je odluka bila da 1999. dođemo u Hrvatsku, u Međimurje jer tu se dobro osjećam. Tu je izrazito vrijedna radna snaga,  a položaj Međimurja ima neslućen potencijal i zato ćemo upravo u Međimurje uložiti ukupno 20 milijuna eura.“ – istaknuo je Haimerl koji se osvrnuo i na suradnju s lokalnom zajednicom. “Sve je jako brzo odrađeno, dosta brzo smo dobili sve potrebne dozvole za gradnju i početak posla. Oprostite što ću ovo reći, ali je bilo brzo kao u Njemačkoj.“ – napomenuo je Haimerl.

Do kraja godine 200 novih zapošljavanja
Nakon odlične reakcije tržišta na njihov novi proizvod koji se izrađuje upravo u Maloj Subotici odlučeno je da se ove godine postojeći pogoni udvostruče, a proizvodnja udvostruči na oko 7.000 pari dnevno. Kada bude gotova krajem godine, nova investicija omogućit će i nova zapošljavanja, pa će biti otvoreno 200 novih radnih mjesta, a još 250 zaposlenika bit će zaposleno kao zamjena za djelatnike koji odlaze u mirovinu.
'Moram zahvaliti vlasniku za ovo ulaganje kojim Haix mijenja trend te vraća proizvodnju obuće u Europu, dok mnogi odlaze u Aziju zbog jeftinije proizvodnje. I mi isto želimo što više, ali samo uz humane uvjete proizvodnje i visoku tehnologiju', istaknuo je prokurist tvrtke Haix Obuće Markus Lins. 'Nije mala stvar kada se kaže da obuća za vatrogasce koja je proizvedena u Hrvatskoj se prodaje u Kini. Dakle, vatrogasci iz Hong Konga nose obuću koja je proizvedena u Hrvatskoj', rekao je Lins.
Također, Haix je, kako je istaknula Suzana Mlinarić iz Haix Obuće, pokrenuo inicijativu za revitalizacijom srednjoškolskog smjera za obućare. “U suradnji sa školom, Međimurskom županijom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta uspjeli smo revitalizirati zamrlo školovanje za obućare u Međimurskoj županiji te sada imamo 23 naučnika koja će imati sigurno zaposlenje upravo kod nas.“ – zaključila je Mlinarić.

Ovo je samo početak
Samom predstavljanju nove investicije HAIX-a je prisustvovao i župan Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo svime što je vidio. “Kada sam u veljači govorio o tome da će ove godine biti otvoreno nekoliko stotina novih radnih mjesta naišao sam i na podsmjehe od strane pojedinaca. U konstantnom sam kontaktu s našim investitorima, s onima koji planiraju ulagati u Međimurje i vjerujte mi kada kažem da je ovo samo početak.“ – istaknuo je Posavec te izrazio zadovoljstvo da je jedna tako velika firma poput HAIX-a prepoznala kvalitetu Međimurja i međimurskog radnika. “Dajemo svoj maksimum u olakšavanju svih administrativnih barijera i sveli smo se u okvire jedne Njemačke, ali mislim da možemo još bolje.“ – zaključio je.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/haix{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content