Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stanje se normalizira, no kao preventiva uspostavljena su dežurstva

Datum objave: 18. rujna 2014.

poplave

Nakon nekoliko neprospavanih noći zbog visokog vodostaja rijeka, te drugih nepogoda koje je isto donijelo, stanje se polako normalizira. Međimurci su uspješno obranili svoje gradove, općine, naselja i domove od vodenog vala kakav dosad nije viđen na ovim prostorima.

U koordinaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, Dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVp-a Čakovec, Centra 112, Hrvatskih voda, PU međimurske, Stožera za zaštitu i spašavanje te ostalih pratećih službi na prostoru općina uz rijeku Muru Domašinca, Goričana, Kotoribe i Donje Dubrave, kao preventiva, uspostavljena su dežurstva.
Kao što je nekoliko puta napomenuo župan Međimurske županije Matija Posavec: „Nije gotovo dok zaista nije gotovo“. Stoga se ovim dežurstvima uz sam nasip želi osigurati pravovremena reakcija, u slučaju bilo kakvih neplaniranih događaja, vremenskih neprilika, vodenih valova i slično.
Najalarmantnije je bilo u Gradu Murskom Središću gdje je vodostaj u jednom trenutku dosegao rekordnih 536 cm, no pravovremenom reakcijom voda nije prekrila centar Grada, već su zečji nasipi koje su danonoćno postavljali građani, izdržali pritisak i smirili hirovitu rijeku, čija razina danas izmjerena iznosi 406 cm. Goričan, koji je pogodio vodeni val iz Murskog Središća, u ovom trenutku mjeri razinu vodostaja od 465 cm, a veće štete izbjegnute su trudom mještana, vatrogasaca, policije i svih dobrovoljaca s područja cijelog Međimurja koji su obranili ovaj pogranični prostor.
Vodostaj Mure u stalnom je opadanju, ali su izvanredne mjere za obranu od poplave još uvijek na snazi na cijelom toku rijeke Mure. Zatvorena je županijska cesta Sveti Marin na Muri - Hotiza kao i željeznička pruga Čakovec - Središće ob Dravi. Sve raspoložive vatrogasne ekipe, stručne, kao i tehničke službe koje održavaju prometnice i dalje su na terenu te će obilaziti vodom zahvaćene terene sve dok neće biti uvjereni kako je situacija vraćena u prvotno stanje.
Klizišta koja su se do sada otvorila diljem Međimurja se drže pod kontrolom, a njihovoj sanaciji će se pristupiti čim se za to stvore uvjeti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content