Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Doprinos Međimuraca obrani Hrvatske je nemjerljiv

Datum objave: 18. rujna 2014.

mig15

Prije 23 godine padom svih vojnih objekata, mirno je predana vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske. Time se pokazao pravi smjer ostatku zemlje kako se zajedničkim snagama može osloboditi domovina. Taj se veliki dan u povijesti najsjevernije hrvatske županije obilježava 17. rujna, kada se slavi Spomendan oslobođenja Međimurja 1991. godine.

Nastavljajući tradiciju obilježavanja događaja, ali i građevina koje su igrale ključnu ulogu u tom vremenu, u organizaciji Međimurske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnica Međimurska županija, ove je godine Spomendan obilježen u Čakovcu i Pribislavcu. Krenuo je u jutarnjim satima u crkvi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu, misom za poginule, umrle nestale i zatočene hrvatske branitelje, a nastavio se otkrivanjem muzejskog postava na otvorenom, zrakoplova MIG-21.

Međimursku županiju tom su prigodom posjetili predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, saborski zastupnici Dragutin Glavina i Mario Moharić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, brigadir Drago Horvat, pukovnik Mijo Crnoja, generali Josip Čuletić i Vlado Bagarić, članovi Općinskog Križnog štaba, zapovjednici, članovi Udruga stradalnika i branitelja Međimurja i hrvatski branitelji. Uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenike župana Sandru Herman i Zorana Vidovića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnica Međimurska županija Stjepana Horvata.
„Možemo reći da je ovdje kolijevka hrvatskog ratnog zrakoplovstva, svima vama čestitam, zaista je vaš doprinos obrani Hrvatske nemjerljiv“, rekao je predsjednik Ivo Josipović  prije nego je zajedno s međimurskim županom otkrio spomen ploču muzejskog postava na otvorenom, zrakoplova MIG-21, a u čast svim braniteljima Međimurja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Ploča je posebno posvećena i pripadnicima Prve eskadrile lakih borbenih aviona višestruke namjene Čakovec, te počecima stvaranja HRZ i PZO 1991. godine.

„Neka ovaj zrakoplov bude ne samo atrakcija nego i podsjetnik na sav doprinos hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Vojarna u Čakovcu je prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj, oslobođen bez ljudskih žrtava iz kojeg su velike količine oružja spasile Varaždin, što je odredilo daljnji tijek rata. Neka nam to uvijek bude na umu, da se češće prisjetimo doprinosa i događaja iz prošlosti koji su oblikovali našu sadašnjost i budućnost“, u prigodnom je govoru istaknuo župan Posavec te u ime Međimurske županije posebno zahvalio gospodinu Markaču, Ujlakiju, Kolareku, Horvatu, svima iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te svom zamjeniku Zoranu Vidoviću kao koordinatoru cijele akcije za dovođenje zrakoplova na Aerodrom Čakovec u Pribislavcu.
„Ovaj eksponat na aerodromu podiže se na ponos i spomen svih Međimuraca, važno je da djeca znaju da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo počelo ovdje. Neka ih na to podsjeća ovaj MIG, nekad napadač, kasnije branitelj“ naglasio je pričuvni bojnik Slavko Markač.
Predsjednik Josipović ujedno je s županom Posavcem prilikom svog boravka u Pribislavcu posjetio obitelj Mihalković koja je stradala u nedavnim poplavama: „Vraćam se na tezu da su se klimatske okolnosti ozbiljno promijenile i da infrastruktura i organizacija kojom smo se dosad više ili manje uspješno koristili, više neće biti dovoljna. Zadaća nam je da, imajući u vidu te promjene, spriječimo katastrofe.“ – istaknuo je predsjednik.

 

Uručena odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog međimurskim ratnim postrojbama
Obilježavanje Spomendana nastavilo se na čakovečkom trgu postavljanjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Čakovcu te svečanom akademijom u Katoličkom domu. U programu koji su svojim nastupom uveličali sudjelovali Dominik Padarić, Đuka Ćaić, Blanka Tkalčić i Ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice, uručena su odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog, 54. Samostalnoj bojni HV Čakovec i 34. Inženjerijskoj bojni HV Čakovec.
Odličja se tradicionalno dodjeljuju postrojbama na obilježavanjima većih datuma u hrvatskoj ratnoj povijesti, a ista je dobitnicima temeljem članka 98. Ustava Republike Hrvatske dodijelio Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović povodom 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.
U ime 54. bojne odličje je primio ratni zapovjednik bojnik Vinko Horvat, a u ime 34. bojne ratni zapovjednik brigadir Zlatko Leček pritom se zahvalivši u ime dobitnika. „Poginuli i stradali hrvatski branitelji, kao i dodijeljeno odlikovanje obavezuju nas na način da stvaramo zemlju za dobrobit svih njezinih građana, da gradimo jednu bolju i pravedniju, sretniju Hrvatsku.“
„Tog rujna 1991. godine cijela zemlja bila je ujedinjena u želji sa slobodom. Oslobađanje vojarne u Čakovcu bila je vijest koja je odjeknula u cijeloj zemlji, a našim vojnicima u rovovima dala dodatni podstrek“, u svom je govoru, između ostalog, objasnio  Zdravko Holcinger, zapovjednik blokade vojarne u Čakovcu.
Župan Međimurske županije, Matija Posavec na akademiji je naglasio 17. rujna kao veliki dan za hrvatsku i noviju međimursku povijest. „Ovo je veliki dan naše povijesti i tada kao i mnogo puta prije i poslije, Međimurje je bilo prvo u nečemu. Znamo da u životu možda nije problem doći na vrh, no teško je ostati prvi, a Međimurje, ovaj kraj, ovi ljudi koji tu žive, svakim danom uspijevaju u tome. I siguran sam kako će tako biti i ubuduće.“, dodao je župan i istaknuo kako se u rujnu obilježava i godišnjica kada je iz Međimurja Nikola Šubić Zrinski krenuo u  herojsku obranu srednje Europe od Turaka, pa nije slučajno da i dodijeljeno odličje nosi njegovo ime.

„Posebno se zahvaljujem našim braniteljima, dobrovoljcima na svemu što su napravili za nas, za Međimurje i Hrvatsku. Nikada to nećemo zaboraviti te ćemo svakim danom, ne samo prigodno na obljetnicama, pokazivati i dokazivati da smo uz njih.“ – zaključio je župan.
Iskoristio je ujedno priliku da se još jednom zahvali hrvatskim braniteljima, vatrogascima, vatrogascima, građanima koji su uspjeli bez pomoći države, bilo koga sa strane i bez čekanja obraniti svoju ali i državnu imovinu nakon najvišeg vodostaja rijeke Mure u povijesti.
„Danas obilježavamo dan kada ste vi Međimurci Hrvatskoj podarili prvi komad slobodne zemlje. Točno je da danas neki vojni objekti više nisu u funkciji, no rekao sam vašem županu da se zalažem da se svim lokalnim zajednicama ti objekti prepuste pod jednakim uvjetima za sve“, dodao je predsjednik Josipović, nadovezavši se na čestitku međimurskog župana svim Međimurcima na slozi i naporima kojima su od vode spasili svoj kraj.

 

Draškovec ima inovativan projekt
Uz navedene događaje organizirane povodom Spomendana, predsjednik Ivo Josipović boravio je i lokaciju u Draškovcu na kojoj će se sagraditi prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Taj je projekt Europska komisija nagradila s bespovratnih 14,7 milijuna eura iz programa NER 300, za borbu protiv klimatskih promjena, a do 2020. godine na raspolaganju je Hrvatskoj gotovo jedan cijeli proračun, naglasio je predsjednik.
„Riječ je o vrlo inovativnom projektu u kojem se prirodna bogatstva iskorištavaju na ekološki najprihvatljiviji i specifičan način. Bit će takvih projekata sigurno i više. Mislim da je prošlo vrijeme da se čudimo, jer našim članstvom u Europskoj uniji mi smo u poziciji da iskoristimo fondove.“

Dodao je kako se ovakvim projektima, s ovakvim inovacijama i ljudima koji znaju, mogu i hoće, može učiniti puno toga učiniti. Spomenimo kako ovo jedan od 19 projekata za koje je Europska komisija predvidjela milijardu eura u sklopu financiranja programa borbe protiv klimatskih promjena.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/spomendan-oslobodenja-medjimurja{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content