Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpredsjednica Vlade: Takvi vodostaji nikad nisu viđeni kod nas!

Datum objave: 15. rujna 2014.

DSC 0926

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić došla je na lice mjesta na poplavljena područja u Međimurskoj županiji.

Prvi obilazak bio je danas u Murskom Središću u 12 sati gdje je iz prve ruke pogledala  obrambene nasipe na Muri.

- Svaka čast ljudima na organizaciji i obrani Murskog Središća, svaka čast županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku na koordinaciji. Vodostaji koji se javljaju danas su nikad viđeni, 30 cm je viši vodostaj nego ikada u povijesti. Moramo početi razmišljati o tome što tretiramo danas kao izuzetak, da se pripremamo na nove okolnosti. Velika je stvar da su građani Međimurja zaštitili svoje. Priroda je bila hirovita, ali ljudi su bili odlični - kazala je Vesna Pusić danas u Murskom Središću nakon kojeg se zaputila u Sveti Martin na Muri i Goričan.

 

- Kažu da nije gotovo dok je stvarno gotovo. To što je Mura sad pala za 2 cm, može kroz nekoliko sati narasti za 4 cm. Prijelazni put u područnoj školi u Turčišću je poplavljen, djeca su evakuirana u Osnovnu školu Domašinec. U koordinaciji sa ministarstvom vanjskih i europskih poslova, osigurali smo i na putu je 20 pumpi da se ispumpavaju jezera i poplavljeni podrumi. Naručeno je preko 20 tisuća vreća, a još je 20 tisuća vreća naručeno. Postavljat će se i posebni boksevi za obranu od poplava. Na pojedinim mjestima u Svetom Martinu na Muri od vode površine čuvaju samo zečji nasipi. Ako izdržimo do danas do navečer, možemo imati znakove optimizma za dalje. Na raspolaganju je više od 70 posto vatrogasnih društava u županiji, pomaže tisuće mještana, sve slušbe su na nogama. HEP je u dva sata ponovno osposbio struju 150 kućanstava, a koja je nisu imala zbog vodenih problema. Trenutno u našoj županiji  nema zatvorene niti jedne županijske ceste, a aktivno je devet klizišta - rekao je u Murskom Središću župan Matija Posavec.

 

-Dežuramo i pratimo stanje na terenu, policajci su na raspolaganju. Ovo što se tretno dešava u Međimurju je u ingerenciji Hrvatskih voda, zato jer nije proglašena katastrofa, a nadamo se ni da neće - izjavila je pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak.

Donjem Međimurju zaprijetila je i Trnava za koju su proglašene redovne mjere obrane od poplava. U Murskom Središću i obilasku Svetog Martina na Muri i Goričana su sa potpredsjednicom Vlade, županom i pomoćnicom ministra i zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zoran Vidović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić.

 

Mura je trenutno u Murskom Središću na +536 cm, a u Goričanu na +484 cm.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/ministrica-pusic-poplave{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content