Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavnici trećine svjetske populacije impresionirani Međimurjem

Datum objave: 13. rujna 2014.

Posjet veleposlanika 9

Međimursku županiju posjetila je delegacija od devet veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj iz Republike Azerbajdžan, Češke Republike, Republike Indonezije, Carevine Japan, Kraljevine Norveške, Ukrajine, NR Kine i Ruske Federacije, te Andrija Karafilipović, narodni izaslanik, veleposlanik, ujedno glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva. S njima u pratnji stigli su i trgovinski ataše Carevine Japan te savjetnici za gospodarstvo NR Kine i Ruske Federacije. U cjelodnevnom boravku i službenom posjetu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića upoznali su se s posebnostima najsjevernije hrvatske županije, ali i mogućnostima ulaganja te zaključili kako je Međimurska županija primjer ostatku Hrvatske.

Uz organizaciju Međimurske županije, Udruge za razvoj gospodarstva i turizma sjeverne regije i Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva u Dvorani za sastanke Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja (TICM-a) Čakovec održan je radni sastanak delegacije iz devet zemalja svijeta, računajući i Hrvatsku, te župana Međimurske županije Matije Posavca.

Uz župana, sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik župana Zoran Vidović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Međimurske županije Mladen Križaić, predsjednik Udruge za razvoj gospodarstva i turizma sjeverne regije Tomislav Farkaš, direktorica REDEA-e (Regionalne razvojne agencije Međimurje) Sandra Polanec Marinović, direktor MENEA-e Mario Klobučarić i Darko Radanović iz UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije.

„Hrvatska je već sedmu godinu u krizi, a u Međimurskoj županiji u istom tom razdoblju bilježimo postepeni rast gospodarskog učinka. Iako smo najmanja županija, ujedno smo i najgušće naseljena, a krasi nas povoljan geografski položaj s pogledom na četiri države. U Međimurju žive ljudi s razvijenim radnim navikama, a  sve dozvole za koje su nadležne županijske, gradske i općinske službe se izdaju u rekordnom roku bez puno birokracije. Naš donji kraj je poljoprivredni, gornji brežuljkasti, a središte grad Čakovec odlikuje bogata povijesna baština“, u uvodnom je izlaganju rekao domaćin, župan Matija Posavec, predstavljajući županiju omeđenu rijekama Murom i Dravom.

 

NJ.E. Andrija Karafilipović pak je istaknuo kako je ovo 1021. susret akreditiranih veleposlanika od 1991. godine do danas. „U proteklih 20 godina ovdje je u okviru Koordinacije boravilo 39 veleposlanika, a već su mnogi tim prilikama dogovoreni poslovi ovdje i realizirani. Svojim iskustvom, znanjem, radišnošću i željom za boljitkom, Međimurska županija to je itekako zaslužila. Stoga ćemo i u 2015. godini planirati oko pet posjeta veleposlanika, neka vide idealno mjesto za ulaganje“, dodao je veleposlanik.
Na sastanku je bilo govora o mnogim temama, prezentirane su prednosti Međimurske županije i realne brojke koje svakako idu Međimurju u prilog koje je iznad hrvatskog pa i europskog prosjeka ponajviše vezano uz izvoz koji je za 200 posto uspješniji nego u prosjeku zemlje.
 „Jako smo impresionirani s dostignućima i postignućima Međimurske županije u situaciji kada je Hrvatska u recesiji. Ovdje vidite sve manji broj nezaposlenih, povećanje izvoza, ovo je prava priča o uspjehu, a župan bi trebao poslužiti kao primjer svim drugim regijama i krajevima, točnije njihovim liderima kako se radi. Danas su na sastanku bili veliki investitori iz Kine i Japana, a kada svi oni žele ovdje produbiti i dogovoriti suradnju, jasno je koliko vrijedi“, rekao je u ime svih ambasadora NJ.E. Henrik Ofstad iz Kraljevine Norveške.
„Ovo je veliki dan za naše malo Međimurje. Ovdje su danas veleposlanici zemalja koje čine trećinu stanovništva cijelog svijeta jer kada zbrojimo te stanovnike to je 2 milijarde ljudi. Odluka i želja izvršne vlasti Međimurske županije je povezivanje, suradnja sa zemljama i omogućavanje stranih investicija, jer imamo niz prednosti u odnosu na cijelu Hrvatsku, samo treba te prednosti prezentirati onima za koje smatramo da imaju želju i volju ulagati u Hrvatsku, za jači gospodarski učinak i povećanje broja zaposlenih“, dodao je župan Posavec aludirajući na dužnosnike koji su se okupili u Međimurju.  

Uz to je, prema dojmovima sa sastanka, naišao na podršku u vidu suradnje, dogovoreni su mnogi kontakti te povezivanja na kulturnom i prvenstveno gospodarskom planu. Međimurska županija je prijateljska prema investicijama, stranim i domaćim, iza sebe već ima niz uspješnih primjera, u što su se veleposlanici sa suradnicima mogli i osobno uvjeriti. Kako bi bili u mogućnosti što hrabrije i čvršće prezentirati međimurske potencijale u svijetu, nakon radnog sastanka zajedno s načelnikom Općine Nedelišće Darkom Daniom, posjetili su tvrtku Bernarda u Pušćinama te iz prve ruke vidjeli proizvodnju kreveta, madraca, krevetnih sustava i ostalih proizvoda vezanih uz spavanje koji se nalaze u hotelima diljem svijeta. Nakon toga u Murskom Središću, uz domaćinstvo gradonačelnika Dražena Srpaka, prezentirani su im proizvodi i planovi tvrtke Sobočan interijeri koji su se počeli širi i na zemlje arapskog svijeta.

 
Od konkretnih dogovora s veleposlanicima, župan Posavec najavio je odlazak u Rivensku oblast u Ukrajinu u listopadu, u Indoneziji suradnju na promicanju tekstilne industrije, s Japanom je dogovoren ulazak japanskog gospodarstva u Hrvatsku kroz konkretne investicije,  s Kinom nastavak izvoza nedavno započetog upravo međimurskim proizvodima te učenje kineskog jezika u obrazovnim ustanovama, s Rusijom povezivanje na polju gospodarstva čiji su predstavnici uputili poziv za sudjelovanje na gospodarskom forumu u studenom u Bjelorusiji, a s  Češkom poboljšanje veza ostvarenih na nedavnom boravku župana u Pragu.  Sa veleposlanikom Azerbajdžana razgovaralo se o daljnjoj gospodarskoj suradnji obzirom na nedavni posjet ministra obrane te zemlje i narudžbe vojnih kaciga.

Međimurska županija ima odlične temelje za ulaganja i upravo zbog toga, svi su veleposlanici obećali svoja iskustva prenijeti tvrtkama iz svojih zemalja koje imaju interes investirati u Hrvatsku, gdje je Međimurje svakako na vrhu.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/posjet_devet_veleposlanika{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content