Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministrica Anka Mrak Taritaš svečano otvorila Svjetsko prvenstvo u Prelogu

Datum objave: 12. rujna 2014.

otvaranje SP ribolov  7

Iako je okupljanjem i službenim treninzima 61. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak u Međimurskoj županiji krenulo u ponedjeljak 8. rujna, tri dana kasnije u četvrtak 11. rujna upriličeno je svečano otvorenje na Trgu Slobode u gradu domaćinu, Prelogu, uz prisutne uzvanike i natjecatelje iz čak 37 zemalja svijeta. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Natjecanje je otvorila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak – Taritaš, uz prisustvo saborskog zastupnika Dragutina Glavine, župana Međimurske županije Matije Posavca, zamjenika župana Međimurske županije Zorana Vidovića, kao i zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman, gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, zamjenika gradonačelnika Grada Preloga Zdravka Kvakana, predsjednika Gradskog vijeća Grada Preloga Gorana Gotala i načelnike donjemeđimurskih općina te predstavnike sportskih institucija, predsjednika Tehničke komisije Svjetske ribolovne federacije Rolanda Marcqa, predsjednika Međunarodne organizacije za ribolov na slatkim vodama Claudia Matteolia, glavne tajnice Međunarodne organizacije za ribolov na slatkim vodama Barbare Durante, predsjednika Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimira Severa, predsjednika Organizacijskog odbora 61. Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu Zorana Pfeifera, članove izvršnih odbora Svjetske ribolovne federacije, predstavnike nacionalnih saveza zemalja sudionica prvenstva te predsjednika Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mate Kljajića.

Uz veliki broj predstavnika medija iz svijeta i Hrvatske, svečanost je krenula uz pratnju Zrinke garde Čakovec predstavljanjem reprezentacija, među kojima je prva bila hrvatska kao domaćin koju čini šest ribolovaca. Međimurske snage su natjecatelji Alan Perko i Nikola Filipašić, te trener Drago Filipašić i kapetan Miljenko Perko, dok će međimurske vode  do 14. rujna isprobati sportaši Davor Florijanić, Dejan Vondrak, Martin Vrčković i Dražen Štajduhar.

Na natjecanju koje se u dva dana vikenda održava na odvodnom kanalu Hidroelektrane Donja Dubrava između Svete Marije i Donje Dubrave, točnije na stazi dugoj 3,8 kilometara između mosta preko kanala kod Svete Marije i novog visećeg mosta kod Donje Dubrave, sudjeluje 350 natjecatelja i članova stručnih timova iz 37 država svih kontinenata. Hrvatska i Međimurska županija dobile su domaćinstvo prvenstva u konkurenciji Portugala, Francuske i Poljske, zbog velikog broja registriranih ribolovaca i, prije svega, organizacijskih te smještajnih uvjeta.
Ujedno je veliku ulogu u dobivanju organizacije odradio direktor hrvatske reprezentacije i predsjednik Međimurskog ribolovnog saveza Zoran Pfeifer zahvaljujući kojem je Međimurje domaćin ovog najvećeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj u 2014. godini. „Zahvaljujem svima koji su pomogli u organizaciji ovog velikog natjecanja kojeg su međimurski ribolovci itekako zaslužili. Osim zbog činjenice da ih ima preko 5.000 u 36 društava, ujedno i zbog vrhunskih rezultata“, rekao je Pfeifer dok je predsjednik saveza Sever dodao kako su Međimurci odradili sjajan posao te da se nada kako će ulov u ovdašnjim vodama biti dobar. Gradonačelnik Kolarek sve je pozdravio u Gradu Prelogu: „Gradu koji ove godine obilježava 750. godišnjicu od svog prvog spominjanja. Želim da se svi ovdje osjećate ugodno i neka najbolji pobijedi.“ Svečanost otvaranja nije omela ni jaka kiša koja je padala tokom čitavog dana, a kojoj je prkosio velik broj sportaša i posjetitelja.

„Pozdravljam vas u ime, po nekima, najljepše županije koja nije slučajno domaćin ovog prvenstva. A sada vidimo ne samo da je smještena između dviju rijeka Mure i Drave, nego ovdje voda dolazi i s neba. Nadam se da vas ipak neće omesti u uživanju u ljepotama ovog kraja, naših voda i prirode te da ćete se dobro provesti i vratiti nam se kao dragi gosti“, rekao je međimurski župan poželjevši pritom puno sreće natjecateljima.
„Izuzetno mi je zadovoljstvo biti danas s vama ovdje u Prelogu, Međimurskoj županiji i Hrvatskoj gdje još jednom dokazujemo da smo spremni i sposobni organizirati natjecanja na najvišem nivou. Sportski ribolov zahtjevan je sport, no ne sumnjam kako će vam ovdje biti ugodno te samim time rezultati neće izostati“, rekla je ministrica Mrak Taritaš, prije nego je   otvorila Svjetsko prvenstvo te zajedno s predsjednikom Međunarodne organizacije za ribolov na slatkim vodama Matteolijem pustila golubice prijateljstva.

U petak je na rasporedu obavezan trening, dok su natjecateljski dani subota i nedjelja, 13. i 14. rujan.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/otvorenje_SP-ribolov{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content