Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

PREDMET: Odgovor na upite o prijevozu srednjoškolaca

Datum objave: 11. rujna 2014.

OBAVIJESTI 2011

Ponukani nekolicinom upita upućenih od strane pojedinih roditelja, a zbog odluke o sufinanciranju troškova prijevoza srednjoškolaca do mjesta studiranja koje je izvan Međimurske županije župan Matija Posavec se očituje kako slijedi:

Odgovornost za sustav odgoja i obrazovanja Međimurska županija s jedne strane ispunjava u odnosu na zakonske obveze koje ima kao jedinica regionalne uprave i kao osnivač osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova i s druge strane u odnosu na stanovnike županije kojima želi osigurati što viši obrazovni standard, a za sve pod jednakim uvjetima. Slijedeći takvo opredjeljenje, županija je osigurala besplatan prijevoz za sve svoje stanovnike koji se, kao redoviti učenici, školuju u Međimurskoj županiji. Pri tome je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koja pokrivaju 75 % troškova prijevoza srednjoškolaca, dodala i sredstva iz proračuna Međimurske županije i tako pokrila ukupnu cijenu prijevoza unutar županije.

U međimurskim srednjim školama osigurano je dovoljno mjesta za upis svih potencijalnih međimurskih srednjoškolaca u gotovo svim strukovnim područjima. Bez obzira na to, dio se roditelja i učenika odlučio na nastavak obrazovanja u drugim gradovima – Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu i drugdje. Iako smo svjesni pojedinih izuzetaka i specifičnih situacija moramo napomenuti da je putovanje tih srednjoškolaca skuplje i predstavlja nešto viši oblik obrazovnog standarda, koji županija u ovom trenutku ne samo da ne može osigurati već i ulaganja u njegovo osiguranje u svim slučajevima ne smatra opravdanim. Pa tako se plaćanje putovanja učenika u varaždinske gimnazije (kako privatne tako i javne) teško može opravdati u trenutku kada u Međimurju gimnazijske programe provode čak tri škole, a u jednoj je ostalo i dovoljno slobodnih mjesta te prema tome zaključujem neracionalno bi bilo plaćati putovanje učenicima u varaždinsku graditeljsku školu kada u čakovečkoj ima slobodnih mjesta. Ovo ponajprije smatram financijski odgovornom odlukom, kako zbog ostalih učenika koji pohađaju školu u Međimurju, tako i prema učiteljima i profesorima koji danas zbog manjka broja učenika ostaju bez satnica, ako su sretni, ili još gore bez zaposlenja.

No i bez obzira na to, ni jedan međimurski srednjoškolac koji se obrazuje izvan županije nije u nepovoljnijem položaju od onoga koji se školuje u županiji budući da županija, na 75 % troškova koje pokriva država, dodaje 60 kuna, što je zapravo nadomjestak subvencije koji bi platila da taj srednjoškolac putuje u školu u Čakovec ili Prelog. To je još jedan dokaz tvrdnji da je na području županije prijevoz besplatan za sve srednjoškolce. Roditelji, dakle, sudjeluju samo u troškovima koji nastaju u prijevozu izvan županije.

Smatram da smo, vodeći računa o racionalnom trošenju proračunskoga novca, osigurali mogućnost besplatnog prijevoza za sve srednjoškolce u županiji. Samo roditelji koji su se, bez obzira na razloge, odlučili za školovanje svoje djece u drugim županijama, dio će tako povećanih troškova snositi sami. No i dalje, kao i uvijek do sada ćemo imati posebnu osjetljivost na socijalnu kategoriju stanovništva te probleme koji su danas prisutniji nego ikada te ih molim, u tom slučaju, da se posebno obrate zamolbom Uredu župana Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content