Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan stručni skup vinogradara

Datum objave: 9. rujna 2014.

VINOGRADARI018

Na početak berbe grožđa u 2014. sezoni osim epohe dozrijevanja vinskih sorti i kategorije vina koja želimo, zdravstveno stanje grožđa bit će još jedan od presudnih čimbenika, kratak je zaključak stručnog skupa vinogradara održanog u organizaciji Savjetodavne službe podružnica Međimurska županija, u sklopu obilježavanja jubilarnog 15. dana vinograda. Na istom je nakon pregleda vinograda (vinske sorte sauvignon i graševina) i osvrta na program usmjerene kemijske zaštite iznijeta problematika u ovogodišnjoj proizvodnji s podacima o kretanju šećera i kiselina u grožđu po dominantnim sortama. Takozvana učionica u polju za vinogradare i vinare svake se godine održava na drugoj lokaciji, uz domaćinstvo jednog od vinara, a ove je godine stotinjak njih ugostio OPG Hažić, u svojoj istoimenoj Vinskoj kući u Jurovčaku, koje je posjetio i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

„Svi smo svjesni teškog stanja u poljoprivredi, pa nam je u ovim trenucima najvažnije zadržati postojeća obiteljska gospodarstva i potpomagati taj segment društva koliko je u našoj moći. Međimurska županija na tom planu provodi niz projekata kao što su ispitivanje plodnosti tla, navodnjavanje, brendiranje proizvoda i slično, a sve u cilju održive konkurentnosti i zadržavanja međimurske poljoprivrede na visokom nivou. Za to je potrebna i dobra komunikacija s resornim Ministarstvom od kojeg potporu očekujemo i ubuduće“, rekao je zamjenik, pohvalio rad Savjetodavne službe te vinarima poželio dobar urod i kvalitetna vina.

U Međimurskom vinogorju, kao najsjevernijoj hrvatskoj vinogradarskoj regiji prosječno godišnje bilježimo 808 mm oborina, od čega u razdoblju vegetacije biljaka pada oko 450 mm kiše. Na mjernom lokalitetu Trnovčak u vinskoj sorti rajnski rizling od 1. siječnja do 3. rujna ukupno je tako zabilježeno 843,8 mm oborina. U takvim je uvjetima prema podacima i preporukama Savjetodavne službe trebalo poduzeti 50 % više usmjerenih mjera zaštite vinograda protiv štetnih organizama, poglavito najvažnijih bolesti pepelnice i plamenjače. Unatoč nepovoljnim uvjetima koje je donijela ova godina, vinari i vinogradari nadaju se da će stručnošću i znanjem stvoriti proizvode kojima će zadržati primat u vinarstvu naše regije.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/vinogradari{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content