Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nikada više ulaganja u međimursko školstvo

Datum objave: 9. rujna 2014.

ulaganje-skolstvo 2

U ponedjeljak, 8. rujna 2014. godine krenula je nova školska godina 2014./2015. Nakon ljetnog odmora više od 14 tisuća međimurskih školaraca popunilo je klupe u 30 osnovnih i 7 srednjih škola. Prvog dana nove nastavne godine o školstvu u Međimurskoj županiji, dosad provedenim ulaganjima i projektima te planovima u narednom razdoblju, u Osnovnoj školi Belica govorili su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnatelj Osnovne škole Belica Antun Žulić, kao i predstavnica PU međimurske Irena Branović policijska službenica za preventivu te predstavnik prijevoznika Damir Varga.

Nije slučajno župan sa suradnicima krenuo u posjet 230 školaraca Belice, kod njih je naime ove godine s provođenjem krenuo projekt jednosmjenske nastave, baš kao i u gotovo svim područnim školama te 10 matičnih. „Smatram da su ovakvi projekti nešto što direktno doprinosi kvaliteti života u cjelini, jer prelazak na jednosmjensku nastavu znači da će prostori škola u drugoj smjeni biti korišteni kao centri različitih sportskih i kulturnih aktivnosti mjesta. Time se iskoristivost prostora maksimalizira i upravo smo zato i danas ovdje da možemo pokazati da je još jedna međimurska škola, zahvaljujući reorganizaciji prostora i relativno malim zahvatima u istom uspjela implementirati taj sustav u svoj rad čime će i škola imati koristi.“, rekao je na konferenciji župan Matija Posavec.
Udžbenici su na klupama
Uz ovaj, Međimurska županija u sustavu školstva provodi još nekoliko vrijednih projekata kojima su ogledni primjer kvalitetno organiziranih sustava u cijeloj Hrvatskoj. Upravo su jedinstveni model uvođenja besplatnih osnovnoškolskih udžbenika i besplatan prijevoz za sve školarce odjeknuli diljem zemlje kao koraci koje valja slijediti, no i koje je zasad savladala samo Međimurska županija. Vrijednost udžbenika za 9.870 osnovnoškolaca iznosi 6.125.000,00 kuna, dok prijevoz školaraca i studenata Županija se sufinancira zajedno s prijevoznicima koji su se odrekli dijela zarade da bi međimurski učenici imali u potpunosti besplatan prijevoz. U cilju napretka u organizaciji i osuvremenjivanju nastavnog procesa, ujedno se u škole uvodi bežični internet i sustav e-imenika, kojim se olakšava rad učiteljima kao i praćenje učenika. „U 21. stoljeću to nam mora biti jedan od prioriteta te zato i očekujem da ovakav sustav bude sastavni dio rada svih škola kojima je osnivač Međimurska županija“, naglasio je župan dodavši kako je isti uveden već u gotovo polovicu škola.
40 % Proračuna za obrazovanje i školstvo
Za jedno od najvrjednijih segmenata društva, znanje, Međimurska županija iz Proračuna tako izdvaja čak 40 %, a u 2014. godini čak 4.353.967.00 kuna od istog utrošeno je za investicije i radove na jednoj srednjoj, pet osnovnih i sedam područnih škola. Na ovaj iznos nadovezuje se i gotovo 1.000.000 kuna koliko su škole uložile u školske objekte, a sredstvima iz županijskog proračuna. Kako je sport jedno od najboljih odgojnih sredstava, završena je dogradnja dvorane u OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu, uz sufinanciranje Županije od 1.500.000 kuna te će se ujedno s 563.000 kuna prionuti završetku izgradnje dvorane u Orehovici, o kojoj svi odgovorni godinama samo šute. Kako je rekao župan u ovom trenutku se pregovara s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta oko iznalaženja potrebnih sredstava da se taj objekt stavi pod krov.

 

Više prvašića u školama, a rješenje problema asistenata u nastavi do kraja tjedna

Oni najmlađi školarci, danas su po prvi puta kročili u svoj novi dom, a valja napomenuti kako je na tom planu zabilježena jedna, iako minimalna, ipak pozitivna statistika. Naime ove je godine u 1. razred osnovne škole krenuo 1191 učenik što je prema dostupnim podacima 15-tak učenika više nego prošle godine. S druge strane, ove je godine nastao problem s financiranjem asistenata u nastavi, što je rezultat, prema riječima župana Posavca prvenstveno sporosti i reakcije iz resornog ministarstva. „Prvi smo upozorili na problem koji je nastao oko asistenata u nastavi i zahvaljujući našoj reakciji krenuli su upiti iz cijele Hrvatske i danas smo na pragu rješavanja. Prema sada dostupnim informacijama konačan odgovor bi trebali imati do kraja tjedna te se, s obzirom na kvalitetu našeg projekta, opravdano nadam odobravanju traženih sredstava.“ – zaključio je Posavec.

Naravno, Međimurska županija nastavlja i s već prije započetim projektima poput Eko-škola ili projekta romskih predškola koje za cilj imaju socijalizaciju djece romske nacionalnosti prije samog uključivanja u redovni odgojno-obrazovni proces. I dalje se sufinanciraju deficitarna zanimanja, kao što se pomaže djeci hrvatskih branitelja ili sufinancira škola plivanja za naše najmanje. Sve su to projekti i programi kojima se Međimurje može i treba hvaliti.

Zamjenica župana Sandra Herman se osvrnula na pedagoški aspekt i značaj jednosmjenske nastave za cjelokupan odgojno-obrazovni proces. „Ovakav sustav će doprinijeti većoj efikasnosti i boljem radu samih škola.“ – naglasila je zamjenica. Pročelnik Branko Sušec je istaknuo da postoje mali problemi te da nisu dostavljeni svi udžbenici, ali to su to sitne poteškoće koje će se ubrzo riješiti.
Ravnatelj Osnovne škole Belica Antun Žulić je ukazao na to da se reorganizacijom prostora došlo do mogućnosti pokretanja projekta jednosmjenske nastave te je to potvrda da se uz dobru organizaciju mogu napraviti velike stvari. Kako je istaknuo troškovi su bili oko 80.000 kuna te se zahvalio Međimurskoj županiji kao i načelniku općine Belica Zvonimiru Taradiju na svesrdnoj pomoći.

I ove su godine iz PU međimurske pozvali na posebnu pažnju posebice na najmlađe učenike prvašiće, ističući da se poštuju prometni znakovi i ograničenja. Predstavnik prijevoznika Damir Varga je u konačnici predstavio novi sustav beskontatnih mjesečnih iskaznica za učenike čime se napravio još jedan korak u osuvremenjivanju samog sustava s ciljem smanjenja gužvi. Kako je Varga istaknuo učenici neće više trebati dostavljati fotografije već će dolaziti u prometni ured gdje će biti uslikani za potrebe izrade navedene mjesečne karte.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/ulaganja-skole{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content