Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježena 448. obljetnica Sigetske bitke

Datum objave: 8. rujna 2014.

obljetnica Sigetske bitke 2

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu, svečano je obilježena 448. godišnjica Sigetske bitke. U spomen na hrvatskog junaka, bana i prvog vlasnika Međimurja Nikolu Zrinskog koji je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske zajedno s 2.500 suboraca junački poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine, program svečanosti organizirali su Zrinska garda Čakovec, Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Družba „Braće hrvatskoga zmaja“, Međimurska županija i Općina Šenkovec.

Nakon što je izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem te zamjenicima Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman i općine Šenkovec koju je predstavljao zamjenik načelnika Vladimir Novak položilo vijenac kod kapelice svete Jelene, svijeće su zapalili i predstavnici Zrinske garde na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, kao i predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, pročelnik Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“- Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak, a također uz predstavnike organizatora bili su prisutni i dogradonačelnik Grada Sigeta Robert Fazekaš, izaslanstvo Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ Zagreb te pripadnici Zrinyi kadeta iz Murakeresztura.

 

 

„Značaj obitelji Zrinski za Međimurje je nemjerljiv, kako u povijesnom smislu, tako i onom kulturnom, gospodarskom i političkom. Nikola Zrinski Sigetski, predstavlja simbol heroizma, a upravo je junačkom i hrabrom smrću nadahnuo mnoge nakon sebe u borbi za hrvatsku samostalnost. Unatoč tome, o Zrinskima se danas premalo zna i možda nam se čini da ih drugi cijene više nego mi, ali to se u skoro vrijeme mora promijeniti kako bi generacije koje dolaze mogle učiti na primjeru koji su nam ostavili i otkriti zašto smo s ponosom županija Zrinskih“, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Ivan Pranjić se u svojem govoru više osvrnuo na nemjerljivu književnu vrijednost koju je obitelj Zrinski iznjedrila naglašavajući značaj koji je i danas vidljiv. „Stigla je potvrda i iz Matice Hrvatske u Zagrebu da će se poznata djela o Zrinskima, da tako kažemo, prevesti na moderni hrvatski jezik ne bi li upravo tim činom njihovo herojstvo i način života približili čitateljima i mladima 21. stoljeća.“ – naglasio je Pranjić u svojem govoru.
Vladimir Novak je istaknuo da je potencijal Zrinskih u Šenkovcu, ali i Međimurju izrazito velik te će se taj resurs morati puno više koristiti s ciljem daljnje promocije. „Muzej Međimurja bi morao biti nositelj i poticatelj takvih aktivnosti u ovom slučaju, ali naglašavam da je Muzej imao podršku općine Šenkovec i da će je imati ubuduće.“ – rekao je Novak.

Bitka kod Sigeta jedan je od najpoznatijih i najhrabrijih događaja hrvatske povijesti, a vodila se između 5. kolovoza i 8. rujna 1566. godine. Junačka pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog čin je koji je ostavio duboke tragove u europskoj povijesti, na čijim se temeljima danas gradi suradnja između dviju država, Hrvatske i Mađarske, a postao je simbol želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost.

U programu su i ove godine nastupili učenici Osnovne škole „Petar Zrinki Šenkovec, a proslava u Šenkovcu završila je misnim slavljem za Nikolu Zrinskog u župnoj crkvi svete Jelene Križarice. Ujedno, u okviru obljetnice organiziran je i odlazak na proslavu u Siget kao i gostovanje Kwansei university OB zbora iz Osake, posredstvom Zrinske garde Čakovec i Konzulata Republike Hrvatske u Osaki u Japanu.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/Obljetnia_Sigetske_bitke{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content