Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održane 2. Glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca

Datum objave: 8. rujna 2014.

FFC 9523

Općina Dekanovec večernjom kulturno glazbenom manifestacijom u dvorani Doma kulture, slavila je začetnika novije hrvatske lirike i predstavnika kajkavske popevke, Florijana Andrašeca, autora zbirke pjesama "Međimurske fijolice" iz 1953. godine. Održana je naime 2. Glazbena večer kantora Florijana Andrašeca, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Međimurske županije, Općine Dekanovec i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije. Ovakvim događajima mještani Dekanovca, ali i županijski čelnici žele očuvati sjećanje na ovog iznimnog glazbenog umjetnika, hrvatskog pučkog pjesnika, skladatelja, koreografa, glazbenika, zborovođu, kipara i crkvenog orguljaša (kantora), rođenog 28. travnja 1888., a preminulog 9. srpnja 1962. godine u Dekanovcu.

Glazbenu večer svojim su dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi sa zamjenicom Marijom Prekupec, kao i mnogi profesori, učitelji, glazbenici i povjesničari, te bivši voditelji današnjeg orkestra, među kojima i prvi, maestro Stjepan Taradi Utek.

„Kada dođete na jednu ovakvu manifestaciju i vidite kako je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta znate da je cilj postignut i projekt uspješno ostvaren. Ali vidite i činjenicu da očito lokalna uprava, načelnik i općinsko vijeće, zajedno s mještanima, korak po korak, rade na dobrobit svih. To mi je osobito drago i zato ovom prilikom najavljujem i veći angažman županije u budućim organizacijama glazbenih večeri Florijana Andrašeca, jer sam uvjeren da će ih biti u godinama koje slijede.“ – istaknuo je župan Posavec ističući da će ova manifestacija, koja postaje brend Međimurja, imati svoje posebno mjesto u kalendaru međimurskih kulturnih zbivanja kao događaj od osobitog značaja.
U bogatom programu predstavili su se Međimurski simfonijski orkestar „Florijan Andrašec“ pod ravnanjem Danijela Požgaja, zatim Tamara Korunek, Gordana Lach, Monika Novak, Julijana Kočila, Ksenija Kramar, Ivan Lisjak, Željko Grahovec, Ivan-Goran Herman, Marin Juriša i Vlado Jakšić, uz posebne goste Žensku vokalnu skupinu KUU „Društvo žena“ Gornji Kraljevec, Ceciliju Merkač i Stjepana Krnjaka. Zahvaljujući njima, Dom kulture još je jednom bio premalen za okupljeno mnoštvo koje je dva sata uživalo u pjesmama poput „Mura, Mura“, „Šest let mi je minulo“, „Međimurski zdenci“ i „Dej mi Bože joči sokolove“.

Andrašec je postao zaštitno ime najmanje međimurske općine, po kojem je nazvana ulica, postavljen kip s njegovim likom i uređen spomen park, što je zaslužio kao jedan od najvažnijih pučkih pjesnika Međimurja. U Dekanovcu je osnovao crkveni pjevački zbor, tamburaški i puhački orkestar, ogranak Seljačke sloge i dobrovoljno vatrogasno društvo dok je do posljednjih dana radio kao crkveni orguljaš – kantor u svom mjestu.

Nakon završetka programa, u prostorijama Doma održan je okrugli stol, gdje su se prisutni osvrnuli na glazbenu večer, razmjenjivala su se mišljenja i ocjene stručnjaka te najavile 3. večeri u Dekanovcu 2015. godine. Dolaskom mnogobojnih prosvjetnih djelatnika, organizatori su samo potvrdili kako se i školstvo približuje povijesnim činjenicama vezanima uz lik i djelo Florijana Andrašeca te najavili kako u općini planiraju provesti dramsko-recitatorske večeri za svoje školarce, a za koje interesa ne nedostaje.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/florijan{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content