Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najavljen Europski tjedan kretanja u Međimurju

Datum objave: 8. rujna 2014.

EU03

U četvrtak, 04. rujna 2014., u maloj vijećnici Međimurske županije, održana je novinarska konferencija povodom Europskog tjedna kretanja koji će se u Međimurju obilježiti od 15. do 21. rujna pod sloganom „Naše ulice, naš izbor“.

Europski tjedan kretanja i njihove aktivnosti predstavili su Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Mursko Središće, Romano Bogdan, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Irena Branović iz Policijske uprave međimurske, Jasminka Pervan, voditeljica Doma kulture Grada Preloga i Darko Radanović iz Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije.

Zamjenica župana Sandra Herman najavila je obilježavanje 4. Europskog tjedna kretanja u organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Murskog Središća i Grada Preloga te Policijske uprave Međimurske te izrazila posebno zadovoljstvo uključivanjem svih gradova u akciju s obzirom da je tema ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja vezana uz urbane sredine i prometne probleme s kojima se susreću i naši gradovi, kao što je zagušenje gradskog prometa motornim vozilima.

Tako je i ovogodišnji program Europskog tjedna kretanja namijenjen senzibiliziranju građana, ponajviše onih u urbanim sredinama, za racionalno korištenje motornih vozila i korištenje održivih prometnih sredstava kako bi gradovi postali gradovi po mjeri čovjeka, naglasila je zamjenica župana.
Darko Radanović, voditelj Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj predstavio je program Europskog tjedna kretanja koji započinje 15. rujna u Čakovcu natjecanjem „Sigurno i vješto u prometu“ za djecu prvih razreda osnovnih škola grada Čakovca.

Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, Romano Bogdan pozvao je sve građane da tog dana što više koriste bicikl ili da pješače te na taj način doprinesu očuvanju zraka i okoliša. Naglasio je da Grad Čakovec konstantno ulaže u poboljšanje uvjeta života svojih građana izgradnjom biciklističkih staza, rekonstrukcijom prometnica najnovijim tehnologijama koje smanjuju buku i slično.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak ukazao je na sve veći problem povećanja prometa teretnih vozila kroz samo središte grada što dovodi do prometnog zagušenja, buke, zagađenja zraka i okoliša. Da bi se ukazalo na taj problem, gradonačelnik poziva sve građane da se pridruže akciji šetnjom gradom u četvrtak, 18. rujna. kojom će se ukazati na problem velikog prometa u Murskom Središću.

Na konferenciji su još govorile Jasminka Pervan, voditeljica Doma kulture Grada Preloga i Irena Branović koja je najavila 1. Sajam prevencije i zaštite u organizaciji Policijske uprave međimurske kojim se prezentira rad Policije i svih partnera koji se u svom radu susreću s nekim oblikom prevencije i zaštite kao što su društvene institucije, udruge, osiguravajuće kuće, zaštitarske službe i drugi.

Aktivnosti Europskog tjedna kretanja 2014. završavaju Biciklističkom utrkom od Šenkovca do Vugrišinca pod nazivom „Međimurska tura“ koju organizira Biciklistički klub Puls, a u kojoj mogu sudjelovati svi rekreativci, sportaši, biciklisti stariji od 16 godina. Utrka počinje u 10.00 sati ispred Ekocentra u Šenkovcu. Svi prijavljeni dobiti će topli obrok i majicu. Dužina pruge koja će se voziti je 14.5 kilometara, a prolazi kroz Šenkovec, Lopatinec, Mohokos, Prekopu i Železnu Goru s ciljem na seoskom turizmu Veselko u Vugrišincu, gdje će svi sudionici dobiti topli obrok. Predviđen je i fond nagrada za prva tri plasirana u više kategorija.

Pozivaju se svi građani da se uključe u aktivnosti povodom Europskog tjedna kretanja koji se obilježava od 2002. godine u više od 2.000 gradova diljem Europe s ciljem poticanja građana na korištenje drugih načina kretanja u gradskom prometu – pješačenja, biciklizma ili javnog prijevoza kao alternative osobnom automobilu. Zdravlje i održivo kretanje treba naglašavati kao kombinaciju koja jasno poboljšava kakvoću života u gradovima, pomažući da se smanji onečišćenje zraka, zagađenje bukom, prometne nezgode i zagušenja te da se osigura više prostora za život.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/ETK_najava{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content