Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Svetom Jurju na Bregu svečano otvoreni novi dio škole i dvorana vrijedni 13 milijuna kuna

Datum objave: 7. rujna 2014.

sveti-jnb-dvorana 4

415 učenika koji pohađaju Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu, s velikim će veseljem dočekati prvi dan nastave, ne bi li uživali u novim prostorima svog drugog doma. Tamošnji školarci naime dugo su čekali školsku sportsku dvoranu ali i dogradnju škole, a napokon su to dočekali tri dana prije početka nove nastavne godine. Škola je dograđena s 2.000 metara kvadratnih prostora, uz nove 4 učionice, 6 svlačionica, kabinetom, malom dvoranom te dvodijelnom školskom dvoranom od 704 metra kvadratna i vanjskim terenima.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar Regionalnog razvoja i fondova Europske unije, saborska zastupnica Nadica Jelaš, saborski zastupnici Mario Moharić i Dragutin Glavina, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, pomoćnik ministra Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Venko Ćurlin, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu Mladen Beuk, bivša dugogodišnja ravnateljica škole Jelena Haček, župnik župe Sv. Juraj na Bregu Ivica Puškadija, brojni gradonačelnici i načelnici, gospodarstvenici, ravnatelji, profesori i učenici te svi prijatelji škole koji su omogućili da se ovaj projekt provede u cijelosti.

Dograđeni dio škole, kao i novu dvoranu svečano su otvorili, prerezavši vrpcu, oni kojima je dvorana i namjenjena, djeca, odnosno dvije djevojčice iz folklorne skupine uz malu pomoć ministra Grčića i ravnatelja Beuka. Svečanu akademiju pak je blagoslovom novih prostora i prigodnim riječima otvorio župnik Ivica Puškadija.

Nova dvorana u Međimurju sagrađena je nakon brojnih poteškoća s izvođačima radova, zbog čega se investicija prolongirala čak osam godina, od čega posljednje tri obuhvaćaju radovi. Ukupna vrijednost novog objekta u konačnici iznosi oko 13 milijuna kuna, a radove na dovršenju dvorane izvodio je međimurski TEAM Građenje d.o.o. iz Murskog Središća sa svojim kooperantima. Nositelj investicije je bila općina Sveti Juraj na Bregu koja je uložila oko 3,5 milijuna kuna, uz veliku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su izdvojili značajnih 8 milijuna kuna te Međimurske županije koja je, kako bi u Općini i školi ispoštovali sve zadane rokove, pripomogla s 1,5 milijuna kuna.

"Zbog ovakvih događaja, poželim se vratiti u obrazovni sustav", na samom je početku istaknuo ministar Grčić te dodao: "Politika je tu da stvara uvjete za sreću i uspjeh mladih ljudi. To je naša uloga. Stoga mi je žao što je na primjer u mom gradu Splitu izgrađena dvorana 10 do 15 puta veća od ove. U nju je utrošeno milijardu kuna i danas zjapi prazna. Da je bilo razuma i racionalnosti mogli smo izgraditi stotinu ovakvih dvorana diljem Hrvatske i razveseliti tisuće i tisuće djece i njihovih roditelja."
Općina Sv. Juraj na Bregu i Međimurska županija ovim vrijednim projektom razveselili su, osim preko 400 školaraca, ujedno i 40 udruga s područja općine, ali i 5.000 mještana.

"I za to je zaista bilo vrijeme", rekao je međimurski župan. "Ovime dokazujemo da ako puno malih ljudi, u malom mjestu naprave male stvari, mogu promijeniti svijet. Sretan sam što ovime na najbolji mogući način otvaramo novu školsku godinu. Na tome dakako nećemo stati, u 2015. završit ćemo dogradnju Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu i sportsku dvoranu u Orehovici, a to su samo neki u nizu projekata kojima stvaramo novi standard, u korist prije svega učenika, učitelja i roditelja", rekao je župan, pohvalivši pritom izvedbu međimurskih građevinskih tvrtki.

"Djeci želim puno osmijeha u ovoj dvorani, dugo smo je čekali, a sada imamo vrhunske uvjete. Oprema je na najvišem nivou te smo uveli i podno grijanje kako bismo ubuduće smanjili troškove. Dvorana je dvodijelna, imamo i tri vanjska terena, a u dogledno vrijeme planiramo ovdje realizirati i projekt sportskog parka", ekskluzivno je i s ponosom istaknuo načelnik Nagrajsalović dok je ravnatelj Beuk dodao: "Škola sagrađena 1965. godine dobila je napokon novosagrađeni dio i novu dvoranu. Izrazito smo ponosni i zahvalni ministarstvu, županiji i svim djelatnicima škole. Sport je izvanredno odgojno sredstvo, koje omogućuje djeci da rastu uz humane kvalitete i promiču ljudske vrijednosti, ovo im je stoga potrebno."

U popratnom programu svečanost su svojim nastupima uveličali crkveni zbor, školski folkloraši, mali i veliki zbor škole, KUD Zasadbreg i Muška vokalna skupina Župnog zbora dok su moderatori bili sami učenici čime su dokazali koliko im znači novi prostor koji su toliko dugo čekali. Uz otvorena vrata škole i dvorane, svi su roditelji, djeca i ostali zainteresirani mogli zaviriti u rezultate investicije u Svetom Jurju na Bregu, a prvi su dvoranu isprobali malonogometaši. Ekipa koja je postavljala parket i momčad sastavljena od nogometaša domaćih klubova dala je zeleno svijetlo za njeno korištenje.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/dvorana-sjnb{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content