Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ljuk postaje sve prepoznatljiviji dobravski brend

Datum objave: 1. rujna 2014.

dani dobravskog luka

Jedna od tradicija Donje Dubrave je starinski uzgoj ljuka ili, kako se to danas stručno naziva – ekološka proizvodnja. Dobravčice su bile nadaleko poznate kao vrsne ljukarice koje su svoj ljuk prodavale po proštenjima i sajmovima diljem Međimurja.

 

Kako bi se što više mladih zainteresiralo za zdrav način proizvodnje i ishrane, Općina Donja Dubrava i Udruga za biološko i dinamičko godpodarenje Duga 2005. godine pokrenuli su manifestaciju Dani ljuka i ekološke proizvodnje. Manifestacija se pokazala kao odličan način promocije kako samog dobravskog ljuka i tradicije njegovog uzgoja tako i ekološke proizvodnje u širem smislu te važnosti uvrštavanja zdrave prehrane u čovjekovu svakodnevnicu.

Iz godine u godinu manifestacija sve više raste i privlači sve više izlagača i posjetitelja zainteersiranih za uzgoj, promociju i širenje svijesti o važnosti vraćanja prirodi i načinu života. Ovogodišnja, osma po redu manifestacija koja je održana u nedjelju, 31. kolovoza u dvorištu Zalanove zgrade, okupila je rekordan broj posjetitelja i izlagača, njih više od 50 iz svih krajeva Hrvatske.
Na svečanom otvorenju u ime domaćina sve je pozdravio načelnik Dražen Miser. Kazao je kako žele dobravski ljuk ovjekovječiti kao dobravski brend pa su nedavno predstavili i takav suvenir. Istaknuo je divljenje prema svima koji rade na očuvanju te tradicije. Josip Haramija dr.sc., predsjednik Hrvatskog agronomskog društva rekao je kako ovaj proizvod zaslužuje svoje mjesto na hrvatskoj sortnoj listi.

Dane dobravskog ljuka i ekeološke proizvodnje otvorio je međimurski župan Matija Posavec koji je naglasio kako ova manifestacija zaslužuje da je se visoko pozicionira na turističkoj i gospodarskoj karti Međimurja, a i šire. Nakon svečanog otvaranja u Općinskoj vijećnici svi su imali prilike degustirati jela od ljuka i tradicijska jela koja su pripremile zlatne ruke dobravskih vrijednih žena.
Pita s lukom, ružice s kosanom moščom, gibanica s prosenom kašom, pljeskavica od ljuka, juha od ljuka, torta od povrća...samo su neke delicija kojima su bili zadivlljeni kušači. Svoj obol manifestaciji dali su članovi Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava, KUD-a Seljčka sloga Donja Dubrava, Zvonimir Dravec koji je promovirao svoj nosač zvuka Zastanite vure i Kristina Pongrac koja je za tu prigodu postavila izložbu crteža, mozaika i grafike.

Zanimljivu prezentaciju o ljuku održali su učenici OŠ Donja Donja Dubrava, dok je predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka imao stalni posjetitelj sajma prof. Željko Sobotka. Poznata je staroslovenska izreka koja kaže da luk liječi mnoge bolesti u što su se mnogi uvjerili, a svi znamo da je neizostavni dio u pripremi hrane.
Pohvale idu organizatorima - Općini Donja Dubrava i Društvu za biološko dinamičko gospodarenje Duga iz Čakovca na odličnoj organizaciji, ali i pokroviteljima - Ministarstvu poljoprivrede i Međimurskoj županiji što su prepoznali ovaj događaj. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u svom su osmom izdanju nadmašili sva dosadašnja i zauzimaju sve značajnije mjesto na karti sajmova ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content