Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren 9. Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

Datum objave: 29. kolovoza 2014.

vocarski-sajam-kraljevec 4
9. godinu zaredom u Donjem Kraljevcu otvoren je međunarodni Voćarski sajam, koji se 29. i 30. kolovoza održava u prostorima tamošnje sportske dvorane pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH te uz organizaciju Općine Donji Kraljevec i Međimurske županije. Tako je Međimurska županija dva dana mjesto okupljanja svih eminentnih proizvođača u voćarstvu, oko 150 izlagača, mnogobrojnih posjetitelja i gostiju koji su pristigli iz svih krajeva kako bi razgledali jedinstveni specijalizirani sajam ovakvog tipa u regiji.

 

Tom su prilikom sajam posjetili saborski zastupnici Sunčana Glavak, Nadica Jelaš, Mario Moharić i Dragutin Glavina, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Zoran Vidović, lokalni čelnici hrvatskih županija i gradova, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, načelnica sektora u Ministarstvu poljoprivrede Nada Trgovčević Letica, direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva Josip Haramija te mnogi drugi uvaženi gosti, proizvođači i posjetitelji.
Sajam u Donjem Kraljevcu posjetio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je pritom naglasio kako je Međimurje prilikom svakog njegovog novog posjeta sve ljepše. Treći sajam u svom mandatu, kojeg je i svečano otvorio, ocijenio je uspješnim i dobro organiziranim te se osvrnuo na situaciju u hrvatskom voćarstvu. „230.000 obiteljskih gospodarstava je u Republici Hrvatskoj, 7.330 se bavi voćarstvom. Od ukupnih poljoprivrednih površina, samo 2,2 posto je u voćarskoj proizvodnji to je negdje oko 28.500 hektara. Od toga oko 23.400 hektara. Na njemu proizvodimo oko 250.000 tona voća, prosječni je urod oko 8,7 tona po hektaru.“ To čini samodostatnost u proizvodnji voća za hrvatsko tržište oko 59 posto. Uz mogućnosti i novu koje Hrvatska ima, smatra ministar, brojke su poražavajuće.

Potrebu da lokalna i regionalna uprava te proizvođači, prehrambeni sektor, ministarstvo i agencije budu partneri, s ciljem što uspješnijeg privlačenja sredstava iz Fondova Europske unije kojima će se podići konkurentnost hrvatske poljoprivrede, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao: „Ohrabruje što smo se okupili u ovolikom broju, to je dokaz da se sajmove itekako isplati organizirati. Prvi razlog je taj što sajmovi razvijaju mnoge mogućnosti koje nam itekako trebaju, jer se iz dana u dan prilagođavamo novim izazovima i pravilima. Ovakvi tematski sajmovi prilika su da govorimo o potrebi drugačijeg razvoja u voćarstvu i poljoprivredi. To su djelatnosti koje zalaze u svakog čovjeka, jer proizvode ono najosnovnije što čovjeku treba, a to je hrana. Stoga nisu samo proizvodne djelatnosti već prije svega imaju socijalnu i tradicijsku ulogu.“

Kako je župan istaknuo, Međimurje i Donji Kraljevec postali su autoriteti u voćarstvu koji svakodnevno postavljaju nove standarde. Ipak u Međimurskoj županiji ima 427 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, od koji se 173 odnosno 41 posto bavi jabukama. Od toga 741 hektar je ukupne površine pod uzgojem voća, a 580 ili čak 79 posto od istog pada na jabuku, a što, prema nekim podacima, rezultira čak trećinom hrvatske proizvodnje.

„Ova je manifestacija postala nezaobilazno mjesto okupljanja svih hrvatskih proizvođača jabuke, voćara, logistike za voćarstvo i drugih poslovnih subjekata. Unatoč negativnim okolnostima u voćarstvu, poljoprivredi te općenito u gospodarstvu i društvu, uz naporan rad i trud Organizacijski odbor uspio je realizirati sve zacrtane ciljeve tako da je pripremljen bogat dvodnevni program koji donosi niz specijaliziranih predavanja, mogućnost razgledavanja te kupnje voća i strojeva“, rekao je u ime Organizacijskog odbora Voćarskog sajma, zamjenik župana Zoran Vidović.

„Ovaj sajam kao i svi ostali događaji u posljednjih godinu dana, ima dosta poteškoća zbog ekonomskih problema u kojima se trenutno nalaze sve grane gospodarstva. Za voćare to znači nepostojeće sređeno tržište i skladišni kapaciteti te skupi inputi proizvodnje, a na kraju i blokada ruskog tržišta što znači povećanje uvozne robe na našem tržištu po povoljnim cijenama, što nam je i dosad zadavalo probleme“, naglasio je domaćin, načelnik Miljenko Horvat.

U Općini Donji Kraljevec glavni je naglasak proizvodnje stavljen na voćarstvo, posebice na proizvodnju jabuka, dok od 2006. godine sajam ima za cilj pomaganje voćarima, kako na tržištu tako i kroz političke mogućnosti te povezivanje proizvodnje s potrošačima na jedan direktan način. Većina predavanja i sadržaja na ovogodišnjem sajmu posvećena pak je proizvođačima lijeske i oraha te aronije, a uz međunarodni, sajam ima i izložbeno-prodajni karakter, uz simboličnu cijenu ulaznice od 10 kuna.

Međimurje ima snagu, sposobnost i hrabrost donijeti s resornim ministarstvom rješenja na korist svih poljoprivrednika, što je dokazano okupljanjem na jednom mjestu svih županijskih čelnika, u prvom redu iz kontinentalne Hrvatske gdje se odvija 84 posto voćarske proizvodnje. Naime 9. Voćarski sajam krenuo je prvim radnim sastankom hrvatskih lokalnih čelnika na temu „Regionalna (područna) samouprava za konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju“, a kojeg je danas otvorio međimurski župan Matija Posavec. Kako je istaknuto, cilj inicijative je pokretanje projekta za korištenje EU sredstava, naziva „Organiziranje proizvođača voća i izgradnja skladišnih, logističkih i distributivnih kapaciteta“. Ovom tek prvom u nizu razmjenom iskustava mogu se pronaći rješenja za voćarsku sezonu i tešku situaciju, smatraju organizatori.

U sklopu novog sustava izravnih potpora 2015. – 2020., ministar je prvo rješenje našao u vidu sredstava koja će biti na raspolaganju voćarima, u iznosu od nešto više od 2 milijuna eura.

 

{gallery}2014_galerije/Kolovoz_2014/vocarski2{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content