Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Jakovina otvara Voćarski sajam u petak 29. kolovoz

Datum objave: 26. kolovoza 2014.

vocarski-sajam-press 7

U petak i subotu, 29. i 30. kolovoza održava se 9. po redu međunarodni Voćarski sajam. Tom je prigodom u vijećnici Općine Donji Kraljevec održana konferencija za novinare kojom je najavljeno ovo već tradicionalno okupljanje svih hrvatskih proizvođača jabuke, logistike za voćarstvo i drugih poslovnih subjekata, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatske gospodarske komore te u organizaciji Općine Donji Kraljevec i Međimurske županije. U ime domaćina prisutnima su se obratili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, uz Sandru Percač ispred Organizacijskog odbora Voćarskog sajma.

„Drago mi je da je i ove godine, unatoč negativnim okolnostima ne samo u voćarstvu, poljoprivredi nego općenito u gospodarstvu i društvu, organizacijski odbor uspio realizirati održavanje 9. međunarodnog Voćarskog sajma koji će ovog vikenda u Donjem Kraljevcu biti mjesto okupljanja svih eminentnih proizvođača u voćarstvu, mnogobrojnih posjetitelja i gostiju“, na samom je početku rekao župan Matija Posavec te se pritom prisjetio Anđelka Horvata, idejnog začetnika sajma 2006. godine i nekadašnjeg zamjenika župana koji je popularizirao ovu manifestaciju u Donjem Kraljevcu, a napustio nas je početkom 2011. godine. U Općini Donji Kraljevec glavni je naglasak proizvodnje stavljen na voćarstvo, posebice na proizvodnju jabuka. „Organizacijom jedinog specijaliziranog sajma ovakvog tipa u regiji želimo isti preusmjeriti u pomaganje voćarima, kako na tržištu tako i kroz političke mogućnosti te povezivati našu proizvodnju s potrošačima na jedan direktan način“, dodao je načelnik Općine Miljenko Horvat.

 

Međimurje je autoritet u voćarstvu
Voćarstvo danas čini oko 4 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Pod voćnjacima je 20 tisuća hektara površine, od čega 5 tisuća hektara otpada samo na jabuku, s time da se 84 posto voća u Hrvatskoj proizvede u županijama koje su u sjevernom, kontinentalnom dijelu. Ujedno 95 posto od te proizvodnje čini upravo jabuka. „Na području naše županije imamo 427 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, od koji se 173 odnosno 41 posto bavi jabukama. Od toga 741 hektar je ukupne površine pod uzgojem voća, a 580 ili čak 79 posto od istog pak pada na jabuku. Nitko na žalost u Hrvatskoj nema točne projekcije, ali nagađa se da se od 12 posto do čak trećine jabuke proizvede ovdje u Međimurju, što su argumenti zbog čega je opravdano organizirati međunarodni sajam u Međimurskoj županiji i zbog čega je opravdano ovdje govoriti o voćarstvu, po čemu Međimurci itekako mogu biti autoritet na nivou države“ dodaje župan.

 

Sajam otvara ministar poljoprivrede
Na ovogodišnjem Voćarskom sajmu očekuje se dolazak oko 150 izlagača, a održat će se u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu. Pripremljen je bogati dvodnevni program, koji donosi niz specijaliziranih predavanja, uz svečano otvorenje u petak, 29. kolovoza u 10 sati, kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministar poljoprivrede RH, Tihomir Jakovina. Bit će to prilika da resorni ministar razgovara s voćarima i poljoprivrednicima, o stanju poljoprivrede danas te novim regulativama, zakonima i pravilima koje je u 2013. godini donio ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Voćarski sajam pak kreće u petak od 9 sati, prvim radnim sastankom hrvatskih lokalnih čelnika na temu „Regionalna (područna) samouprava za konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju“. Cilj inicijative je pokretanje projekta za korištenje EU sredstva, naziva „Organiziranje proizvođača voća i izgradnja skladišnih, logističkih i distributivnih kapaciteta“. Razmjenom iskustava i stvaranjem novih kontakata mogu se pronaći vrlo kvalitetna rješenja za voćarsku sezonu i tešku situaciju, smatraju organizatori.

 

Glavne teme – uzgoj lješnjaka i aronije

„Ono što je bila jabuka prije četiri do pet godina, trenutno su te dvije vrste voćarske proizvodnje“, rekao je načelnik Općine Donji Kraljevec, objasnivši pritom zašto će većina predavanja i sadržaja na ovogodišnjem sajmu biti posvećena proizvođačima u prvom redu lijeske i oraha te aronije. Uz dolazak mnogih izlagača iz inozemstva, sajam ima međunarodni karakter, ali ujedno i izložbeno-prodajni, a posjetitelji će moći razgledati i kupiti voćne sadnice, svježe i sušeno voće, strojeve za preradu voća, sisteme za navodnjavanje, obranu od tuče i mraza te skladištenje i čuvanje voća, uz simboličnu cijenu ulaznice od 10 kuna.

 

{gallery}2014_galerije/Kolovoz_2014/vocarski-press{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content