Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Datum objave: 24. kolovoza 2014.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima 6

U Čakovcu, 23. kolovoza 2014. – Četvrtu godinu zaredom, Međimurska županija je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Kako je 23. kolovoza 1939. godine potpisan Sporazum Molotov – Ribbentrop, odnosno Pakt o nenapadanju između nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog saveza, 2009. godine Europski parlament donio je rezoluciju kojom se taj datum proglašava Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

U Deklaraciji o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. - 1990. godine, Hrvatski sabor naveo je da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava, čemu je na žalost dokaz i grobište u Gornjem Hrašćanu.

Svijeće su kod grobnice ekshumiranih žrtava zapalila izaslanstva Međimurske županije, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, Matice Hrvatske Ogranak Čakovec, Braće Hrvatskog zmaja, saborska zastupnica Sunčana Glavak, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, a kod grobišta su se okupili i članovi različitih udruga civilnog društva, političkih stranaka te brojni građani.

 

Okupljenima se obratio župan Međimurske županije Matija Posavec: „Čuvajući sjećanja na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, ovaj Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima jedan je od načina kojim čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve, ali i njihovim obiteljima izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje njihovih patnji.“

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Međimurske županije Josip Kolarić pak je naglasio „Toliki znameniti, a i obični Međimurci stradali su u ime totalitarnih ideologija. Zato se s pijetetom sjećamo slikara Josipa Horvata, pjesnika Vinka Kosa, skladatelja Mirka Kolarića, doktorice Katarine Vojvode, pukovnika Dragutina Perka, ali i svih stradalih u vrijeme mađarske okupacije.“ Svetu misu zadušnicu ali i zajedničku molitvu predvodio je župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu, Stjepan Markušić uz naglasak na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima pjesmom je, na misnom slavlju i na grobištu Sep, uveličao župni zbor Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu pod vodstvom dirigentice Ivane Krznar, a autorskim stihovima Ivan Procaj uz "Odu grobu kraj Drave".

„Nije umro onaj koji je pokopan, on je samo daleko od nas. Umro je koji je zaboravljen.“

 

{gallery}2014_galerije/Kolovoz_2014/totalitarni{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content