Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu 29. i 30. kolovoza

Datum objave: 19. kolovoza 2014.

vocarski sajam 2014

„Uz Zrinske, vino i gastronomske sadržaje, jabuka je zasigurno jedan od simbola Međimurja“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom otvaranja Voćarskog sajma 2013. godine te svima jasno dao do znanja zašto je baš najsjeverniji hrvatski kraj domaćin ove vrijedne manifestacije i tradicije.

Kako se upravo u kraju među Murom i Dravom proizvede trećina hrvatske jabuke, u organizaciji Općine Donji Kraljevec, te uz suorganizaciju Međimurske županije, Savjetodavne službe i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, krajem kolovoza održava se već 9. međunarodni Voćarski sajam. Manifestacija koja je od 2006. godine pa do danas postala nezaobilazno okupljanje svih hrvatskih proizvođača jabuke, logistike za voćarstvo i drugih poslovnih subjekata, u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu na rasporedu je u petak i subotu, 29. i 30. kolovoza, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatske gospodarske komore.

Od 2006. godine sajam tradicionalno okuplja oko 150 izlagača, a kako mu se rado odazivaju i inozemni gosti, priskrbio si je status međunarodnog. Uz izložbeno-prodajni karakter, posjetitelji tom prigodom mogu razgledati i kupiti voćne sadnice, svježe i sušeno voće, strojeve za preradu voća, sisteme za navodnjavanje, obranu od tuče i mraza te skladištenje i čuvanje voća. U dva dana, osim prezentacije proizvoda održat će se i niz pratećih edukativnih i turističko-gastronomskih sadržaja, kao i tematskih predavanja eminentnih stručnjaka koji će iznositi svoja iskustva iz bavljenja voćarstvom.
Prvi radni sastanak župana i gradonačelnika

I lokalni čelnici prepoznali su značaj Voćarskog sajma pa će se u petak 29. kolovoza od 9 sati održati prvi radni sastanak hrvatskih župana i gradonačelnika, na temu „Regionalna (područna) samouprava za konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju“. Poslužit će u prvom redu kao osvrt na položaj hrvatskog voćarstva i ostalih grana poljoprivrede u okviru Europske unije, posebice u pogledu cijene voća i jake konkurencije te za pronalazak načina za zajedničko rješavanje aktualne problematike. Cilj inicijative organizatora ujedno je i pokretanje projekta za korištenje EU sredstva, naziva „Organiziranje proizvođača voća i izgradnja skladišnih, logističkih i distributivnih kapaciteta“. Razmjenom iskustava i stvaranjem novih kontakata mogu se pronaći vrlo kvalitetna rješenja za voćarsku sezone.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content