Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Djeca iseljenika završnom svečanošću oprostila se od Međimurja

Datum objave: 14. kolovoza 2014.

Eco heritage task force - zavrsnica 7

Projekt Eco Heritage Task Force, koji je u 20-ak godina obišao cijelu Hrvatsku, proteklih je 19 dana proveden i u Međimurskoj županiji. U organizaciji Hrvatske matice iseljenika te uz domaćinstvo i suorganizaciju Međimurske županije, na sjeveru zemlje od 27. srpnja do 14. kolovoza boravilo je 23 mladih hrvatskih korijena, potomaka iseljenika koji su napustili Hrvatsku tražeći bolji život u tuđini. S željom da pomognu lokalnoj zajednici te daju doprinos u očuvanju prirodne i kulturne baštine, sudionici projekta iz Rumunjske, Makedonije, Čilea, Vojvodine, Argentine, Kanade, Nizozemske i Južne Afrike, zaista su ostavili svoj trag. 

 

Osim u ekološkom smislu, ujedno i na raznim manifestacijama koje su se tokom kolovoza odvijale diljem županije – Porcijunkulovu u Čakovcu, proštenjima u Cirkovljanu, Prelogu, Sv. Martinu na Muri i Štrigovi, ali i na događanjima diljem gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća te općine Sveti Martin na Muri, gdje su ujedno bili postavljeni i koordinatori projekta.

„Počeli smo od uređenja dječjih vrtića u Mačkovcu, Prelogu i Čakovcu, pa sve do sportskih igrališta. Mislim da smo napravili veliki posao, možda ne toliki koliki bi mi mogli, jer su nas Međimurci previše pazili i mazili, samo su nam govorili neka se djeca ne umore. U stvari su oni nama htjeli pokazati što više ljepota Međimurja i što više sadržaja koje imate, sve što vrijedi vidjeti i što imate za pokazati. A toga zaista ima mnogo“, naglasila je voditeljica projekta Nives Antoljak prilikom održavanja završne svečanosti na kojoj su prezentirane provedene aktivnosti. Ujedno su tako pomogli Sv. Martinu na Muri nakon nevremena čišćenjem kod ribičke kuće i mlina na Muri, posjetili Dom rudarstva u Murskom Središću, ali i ostali očarani Oldtimer muzejom Šardi u Selnici.

„Sve je ovdje teklo lagano, imalo svoju lijepu priču i ne mogu se dovoljno zahvaliti županu i Međimurskoj županiji koji su pokazali kao savršeni domaćini. Iz Međimurja ćemo odnijeti samo lijepe uspomene.“ dodala je Antoljak.
„Značaj ovog projekta je u prvom redu da sve veći broj mladih ljudi želi obnoviti komunikaciju sa zemljom svojih predaka. Neki se žele vratiti, neki upoznati svoju zemlju, neki tek ostvariti kontakte. Naš cilj je upravo povezivanje, stvaranje kontakata i promocija, i ako smo ovime napravili samo jedan korak više u tom smjeru, onda smo učinili puno.“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obraćanja mladima na završnoj svečanosti.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje provodi Međimurska županija, ne zaboravljajući činjenicu kako je Hrvatska zemlja migracija, zbog čega svoje mlade ljude mora, ali i zna zadržati, stvarajući niz uvjeta.
„Ali zato treba voditi računa da oni koji su otišli ili koji će otići, nikada ne zaborave kraj odakle su došli, gdje su živjeli, odnosno vezu sa svojom maticom zemljom.“ zaključio je župan i podijelio zahvalnice svih sudionicima projekta, kako mladima tako i njihovim voditeljima i mentorima.

Svaki je kraj svijeta dobio jedan dan za predstavljanje svojih običaja, a mladi su uz to pokazali i svoje znanje u hrvatskom jeziku koji su naučili tokom svog boravka u Međimurju. Oprostili su se sa željom da se u skoro vrijeme i vrate. „Ako nađem posao, rado bi ostala ovdje.“, priznala je Karla iz Nizozemske.

 

{gallery}2014_galerije/Kolovoz_2014/eco{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content