Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Skupština Međimurske županije prihvatila županovu odluku o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce

Datum objave: 13. kolovoza 2014.

Unatoč raznim medijskim napisima i špekulacijama kojima smo bili svjedoci posljednjih tjedana, nakon održane 9. Sjednice Skupštine Međimurske županije potvrđeno je kako je odluka župana Međimurske županije Matije Posavca, oko uvođenja modela besplatnih školskih udžbenika za učenike svih međimurskih osnovnih škola, bila ispravna i dobra. Potvrdili su to vijećnici koji su istu usvojili te time otvorili mjesta za njeno što skorije provođenje i realizaciju, kako bi školski udžbenici prvog dana škole dočekali sve međimurske osnovnoškolce na njihovim školskim klupama.

 

„Ne bi niti milimetra promijenio tijek, a ni jednu odluku u sklopu projekta“, rekao je na Skupštini župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je od samog početka zagovarao ovaj jedinstveni model u Hrvatskoj, kako bi u prvom redu pomogao roditeljima i učenicima, njih oko 9.870 u Međimurju.

 

Da podsjetimo, župan je krajem srpnja javnosti predstavio odluku o sufinanciranju nabave obaveznih udžbenike (bez radnih bilježnica i ostalog radnog materijala) za učenike od 1.-8. razreda osnovne škole, a vodeći se odlukom Ministarstva obrazovanja kako se u novoj školskoj godini 2014./2015. mijenjaju svi školski udžbenici te kako je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno. Nadalje je procijenjen trošak nabave od 6.125.152,00 kune, ali je i dogovoren model sufinanciranja prema kojem će se između Međimurske županije i jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) posebnim sporazumima dogovoriti omjer troškova iz kojeg su izuzeti mještani Općine Šenkovec koja je već ranije preuzela samostalno financiranje nabave udžbenika, te djece hrvatskih ratnih vojnih invalida, djece nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, kao i djece civilnih te vojnih invalida, koja imaju pravo na 100-postotno financiranje udžbenika i radnih bilježnica iz Proračuna RH.

Treba napomenuti da iz modela Međimurske županije su izuzete radne bilježnice, te on obuhvaća samo obvezne udžbenike. Naime, radne bilježnice su potrošni materijal te ih neće biti moguće koristiti tijekom slijedeće četiri godine, koliko će biti u uporabi iz generacije u generaciju.

„To je jedna poruka dizanja standarda u obrazovanju. Ako je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno onda se trebaju osigurati uvjeti, a s druge strane mislim da je uloga politike i javnog sektora upravo u pomoći i osiguranju uvjeta kako sve ono o čemu govorimo ne bi bilo samo mrtvo slovo na papiru. A sve ovo je dokaz da na tome doista i radimo. Žao mi je da nisu i drugi krenuli u ovakav projekt ili pak Vlada RH, jer mislim da bi sredstva za to trebala postojati“, rekao je župan Posavec.

 

Ujedno je Međimurska županija, kako bi bili obuhvaćeni svi osnovnoškolci, usuglasila da ni korisnici zajamčene minimalne naknade nemaju trošak nabave. Naime prema Odluci Vlade RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, tim učenicima nabavku udžbenika i radnih bilježnica sufinancira s 50 posto sredstava, a na inicijativu Županije ta je odluka izmijenjena te će se sredstva samo za našu županiju preusmjeriti na njen račun koja će zatim sufinancirati i preostali iznos.

 

U cilju ekonomičnosti i postizanja što niže cijene kod kupnje udžbenika, postupak javne nabave i distribucije u potpunosti će preuzeti Međimurska županija, 25. kolovoza očekuje se potpisivanje Ugovora s nakladnicima, dok će se krajem mjeseca na jednom mjestu okupiti 98.400 knjiga koje će biti spremne za 8. rujan – prvi dan nastave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content