Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan u mađarskom Serdahelju

Datum objave: 11. kolovoza 2014.

Zupan u madjarskom Serdahelju 11Tótszerdahely/Serdahelj jedno je od osam hrvatskih sela u županiji Zala, čiji mještani od 2001. godine, svakog kolovoza, održavaju svoju najveću manifestaciju, Festival gibanica. Proteklog vikenda održan je 14. po redu, a uživa međunarodni karakter, upravo zbog sudjelovanja ekipa iz međimurskih prijateljskih naselja Goričana, Donje Dubrave te iz Donjeg Vidovca.

Svečanom otvaranju nazočili su stoga i župan Međimurske županije Matija Posavec, kao i predstavnici svih općina donjeg Međimurja, saborski zastupnik i načelnik općine Goričan Mario Moharić, načelnik općine Donji Vidovec Josip Grivec, načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec.

Uz dobrodošlicu svim prijateljima s hrvatske i mađarske strane, Festival je otvorio Ištvan Tišler, načelnik Serdahelja, a prisutnima se, naglasivši dobrosusjedske odnose između krajeva, obratio i međimurski župan. „Svima želim puno dobre zabave, ali i dobrih projekata te uspješne suradnje s našim općinama od Goričana, Donjeg Vidovca, Sv. Marije do Kotoribe. Jer mislim da smo dobar primjer za Hrvatsku i Mađarsku, kako lokalna zajednica, lokalno stanovništvo može surađivati, a da to bude u interesu razvijanja pograničnog prostora s jedne i druge strane“, naglasio je župan, dok je saborski zastupnik Moharić tom prigodom dodao kako susjedske općine Goričan i Serdahelj već imaju u pripremi dva europska programa za zajedničko provođenje.

Natjecalo se desetak ekipa u izradi i pečenju gibanice, koja je postala dio gastronomske kulture toga kraja. I međimurske delicije svoje su mjesto našle među najboljima, a žene iz Goričana mogu se pohvaliti kako je njihova gibanica i 2011. godine bila dobitnica prestižne titule. „Gibanica nam govori o tome koliko se može razvlačiti tijesto, ona simbolizira suradnju. Dugo je to tijesto koje seže čak do Hrvatske. Popunit će se ovakvim bogatim događanjima, za jednu ukusnu gibanicu u konačnici“, rečeno je na otvaranju.

U okviru Festivala otvoren je i novouređeni prostor kuhinje i restorana u kuriji Fedak, do kojeg je vodio mimohod predvođen Mažoretkinjama Goričana, Puhačkim orkestrom Donje Dubrave i lokalnih čelnika. Čast da svečano otvori adaptirani prostor nakon zaključenog projekta vrijednog 31 tisuću 300 eura, dobio je međimurski župan Matija Posavec, koji je svečano prerezao vrpcu zajedno s Berislavom Živkovićem iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj.

„Ova investicija, koja je dio europskog projekta, kao i niz drugih manifestacija – kulturnih, sportskih i društvenih, služe još dubljem povezivanju. Ovdje su načelnici i predstavnici svih općina koje su uz rijeku Muru i ja vam garantiram da će oni i dalje raditi na jačanju ovih veza i na stvaranju rezultata na prometnom i gospodarskom povezivanju ovih regija. Čestitam načelniku Tišleru, svima koji su vodili projekt, neka to bude točka još čvršćeg povezivanja, jačanja turizma i ukupno kvalitete života s obje strane granice“, rekao je župan prilikom otvaranja te prije ulaska u nove prostore, uz to pozdravivši sve prisutne i na mađarskom jeziku.

 

{gallery}2014_galerije/Kolovoz_2014/Serdehelj{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content