Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Datum objave: 5. kolovoza 2014.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti13

„Na današnji dan prisjećamo se 78 međimurskih boraca koji su stradali u Domovinskom ratu, a tu njihovu žrtvu i slavu nikada nećemo zaboraviti“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 

Obilježavanje je započelo Svetom misom za domovinu u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, a euharistijsko slavlje predvodio je fra Stanko Belobrajdić, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

 

Uz izaslanstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, mimohodom te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, počast su herojima iskazali i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborski zastupnik Dragutin Glavina, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su župan Matija Posavec, zamjenik župana Zoran Vidović, zamjenica predsjednika Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić te vijećnici, dok u ime Grada Čakovca predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat sa zamjenikom Nenadom Hranilovićem.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitajući današnji dan svim građanima Međimurja, ali i Dan hrvatskih branitelja onima koji su branili domovinu, naglasio je – „Slaveći i obilježavajući ovaj dan možemo se zapitati jesu li prije 19 godina, kada su u Kninu oslobađali zemlju, pripadnici hrvatske vojske i policije te branitelji, željeli ovakvu Hrvatsku kakvu imamo danas. Kada ima previše nepravde i kada još postoji neravnopravnost među ljudima. Naravno, oni nisu vodili računa o tome jer su imali puno veći zadatak i cilj – osloboditi državu. Zadatak i obaveza je sada na nama i zato svi mi moramo graditi jednu bolju i pravedniju Hrvatsku, sretniju Hrvatsku. Mi u Međimurju možemo služiti kao primjer cijeloj zemlji u svakom pogledu, stvarat ćemo bolju budućnost, ali pritom ne zaboravljajući na slavnu prošlost.“

 

Prigodnim govorom obratio se i Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije. „Prije 19 godina Republika Hrvatska doživjela je konačno ostvarenje vizije slobode koju su stoljećima čekale generacije Hrvata. 5. kolovoza državni je blagdan kojim obilježavamo povijesnu i veličanstvenu pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. Operaciji kojom je u veoma kratkom roku oslobođena jedna trećina okupiranih dijelova RH i ta područja vraćena u ustavni pravni poredak Hrvatske. Dan kada je oslobođeni kraljevski grad Knin, kao simbol te pobjede.“

 

Odajući počast, prije svega hrvatskim braniteljima i žrtvi njihovih obitelji, svi prisutni okupili su se u zajedničkoj molitvi, s nadom kako nikada neće biti zaboravljena "Oluja", akcija koja je početkom kolovoza 1995. godine trajala 84 sata te prilikom koje je oslobođeno oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

 

 {gallery}/2014_galerije/Kolovoz_2014/DDZ{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content