Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Talijansko predsjedništvo Vijećem Europske Unije

Datum objave: 24. srpnja 2014.

Italija logo

Članstvo u EU sastoji se ne samo od prava već i od odgovornosti. Jedan od tih odgovornosti je zastupanje predsjedništvom Vijeća EU. Svih 28 zemalja članica redom preuzimaju predsjedništvo kroz period od 6 mjeseci kako bi predsjedali procesom stvaranja EU pravila. Italija je preuzela tu zadaću po 12. put na vremenski period od 1. srpnja 2014. do 1. siječnja 2015. Temeljna obaveza Predsjedništva je stvaranje EU legislative zajedno s Europskim Parlamentom kako bi se osigurao kontinuitet EU agende, zakonodavstvo procesa i zastupanje interesa svih zemalja članica.

 

Ovogodišnje talijansko predsjedništvo prvo je u idućem trojnom predsjedništvu, institucionaliziranom Lisabonskim ugovorom, prema kojem tri uzastopna predsjedništva zajedno rade na razvoju 18-mjesečnog političkog programa. Italija je dio trojnog predsjedništva koje čine još Latvija i Luksemburg, a traje od srpnja 2014. do prosinca 2015. Time se osigurava visoka razina dosljednosti i suradnje u radu EU-a.

Program talijanskog predsjedništva poticat će tri osnovna prioriteta: gospodarski rast i zapošljavanje, obnovu povjerenja europskih građana u EU u područjima demokracije, prava građana i sloboda te davanje novog poticaja vanjskoj politici Europske unije.

Europa za zapošljavanje i gospodarski rast

Poboljšanje ekonomskog rasta i izgledi za zapošljavanje uglavnom ovise o budućnosti europskog integracijskog procesa. Talijansko Predsjedništvo će nastojati staviti rast i zapošljavanje u središte europske politike i definirati ekonomski okvir sposoban za poticanje strukturalne reforme u zemljama članicama. U središtu inicijative rasta biti će realni sektor, "industrijska renesansa", s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća kao i energetske i klimatske politike. Talijansko Predsjedništvo će raditi na jačanju europske gospodarske i monetarne unije i smanjenju ozbiljnog socijalnog "širenja" u europskim društvima, za financiranje rasta i potporu ulaganjima u sektore koji su ključni za budućnost kao što su zaštita okoliša, infrastruktura i digitalne usluge. Talijansko Predsjedništvo će se usredotočiti na pitanja održivog razvoja kroz stvaranje pozitivne sinergije u suradnji s Expo Milano 2015.

Približiti Europu građanima: prostor za demokraciju, prava i slobode

Biti europski građani danas znači uklanjanje prepreka i postupka koji aktivno građanstvo čine besmislenim i stvaraju frustracije. Odgovornost, digitalizacija, transparentnost i manje birokracije su odgovori svima koji žele Europu bližu svojim građanima. Ključno je osigurati funkcionalnu suradnju između institucija kako bi se djelovalo brzo i učinkovito. Talijansko Predsjedništvo će promovirati aktivniju ulogu Europske unije u područjima kojima europska inicijativa dodaje vrijednost kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava, migracije i politika azila. U tom kontekstu, talijansko Predsjedništvo namjerava raditi na razvoju istinske solidarnosti na europskoj razini te promicanju europske migracijske politike.

Novi poticaj za vanjsku politiku Europske unije


Arapsko proljeće i ukrajinska kriza pokazuju da Europa ne može ignorirati povijesna zbivanjima koja se odvijaju na njezinim granicama. Italija će se zalagati da vanjsko djelovanje EU bude vjerodostojnije, dosljedno i opremljeno potrebnim alatima za rješavanje globalnih i regionalnih izazova. Mediteran je vitalni prostor za Europu. Problem migracija prisiljava Europu da usvoji instrumente i zajedničke politike u prevladavanju ovog velikog fenomena našeg vremena. Proširenje je i dalje strateški prioritet talijanskog predsjedništva. Pristupni pregovori s zapadnim Balkanom biti će ohrabreni i raditi će se na pregovorima s Turskom. Što se tiče vanjskog djelovanja Unije, politika susjedstva je bitan alat koji zahtijeva globalan i dosljedan pristup kao i koordinaciju sa svim politikama EU od juga do istoka. Općenitije, Predsjedništvo će podržati bilateralne trgovinske pregovore i ulaganja sa strateškim partnerima i gospodarstvima u nastajanju kao što su azijska koja će biti u fokusu summita ASEM u listopadu.

 

Više informacija o talijanskom predsjedanju Vijećem Europske unije možete pronaći na službenim stranicama.

 

Izvor: http://italia2014.eu/en/

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content