Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ODRŽAN 11. PANONSKI MARATON TRIJU DRŽAVA

Datum objave: 23. srpnja 2014.

Panonski maraton triju država 2

Međimurje je kraj koji, iako možda na površinski malom prostoru, nudi širok izbor reljefno i sadržajno raznolikih biciklističkih ruta, zbog čega cikloturizam na ovom području cvjeta iz dana u dan. No za staze koje se nastavljaju u Sloveniju, Mađarsku i Austriju, ne odlučuju se samo turisti, već i sportaši te profesionalni klubovi. Tome pridonose i dobri rezultati lokalnog biciklizma, ponajviše članova Biciklističkog kluba "Mura Avantura" Sveti Martin na Muri, kako u rezultatskom tako i u organizacijskom smislu. Organizacijske sposobnosti još su jednom dokazali održavanjem 11. Panonskog maratona triju država, okupljanjem tek nešto manje od 400 biciklista na startu u Sv. Martinu na Muri i to u konačnici iz čak šest zemalja. Uz najspremnije hrvatske bicikliste te suorganizatore iz Slovenije (Kolesarski klub "Lendava") i Mađarske (Sportsko društvo "Mocorgok" Lenti), u biciklistički maraton uključili su se sportaši iz Austrije, Poljske i Italije.

 

Za neke natjecanje, a za druge rekreaciju u kojoj su uživali pretposljednje nedjelje u srpnju, otvorili su načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dao svoju podršku ovoj tradicionalnoj manifestaciji te kao i mnogo puta ranije istaknuo važnost kretanja i rekreacije.

"Panonski maraton triju država međunarodna je biciklistička manifestacija koja gradi mostove između nas i naših susjeda Mađara i Slovenaca", objasnili su organizatori koji su svim sudionicima pripremili vožnju po idiličnim prekmurskim i mađarskim selima, kroz Panonsku nizinu, preko rijeke Mure, do nezaobilazne međimurske vinske ceste, nakon čega je uslijedio povratak na start/cilj u Sveti Martin na Muri.

Biciklizam za sve – od 4 do 85 godina

Kako je utrka namijenjena svima, pripremljene su tri trase maratona koje su se razlikovale po dužini rute i zahtjevnosti. Veliki maraton okupio je i najviše biciklista, njih 198 koji su odradili 105 kilometara. 167 sportaša odradilo je srednji maraton od 65 kilometara, dok se obiteljskom u dužini od 20 kilometara odazvalo 17 rekreativaca. Osim što je ova sportska manifestacija još jednom dokazala da je Međimurje top destinacija regije za biciklizam, potvrdila je već poznatu tezu da nikada nije prekasno ali ni prerano za bavljenje bilo kakvom sportskom aktivnošću. Tako je najstariji sudionik bio 85-godišnjak Siegfried Shubert iz Austrije, a najmlađi četverogodišnji Varaždinac Andro Repalust.

Spomenimo kako je najbrojniju skupinu na Panonskom maratonu činio Biciklistički klub Puls iz Čakovca, dok je pobjednik dana u velikom maratonu bio Žiga Horvat iz KK Tropovci. Dobar rezultat može potvrditi već početkom kolovoza, kada BK Mura Avantura organizira Halicanum Trophy, XCO utrku u Toplicama Sv. Martin. Očekuje se dolazak biciklista iz cijele Europe, no i velik broj domaćih snaga jer se trka boduje za hrvatski kup.

 

 {gallery}/2014_galerije/Srpanj_2014/Maraton{/gallery}

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content