Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Osnovana Hrvatska gorska služba spašavanja u Međimurju

Datum objave: 22. srpnja 2014.

fotografija 2

Pomoć stradalima, traženje izgubljenih osoba na nepristupačnim terenima, sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u izvanrednim okolnostima, samo je dio zadaća koje će na području Međimurske županije obavljati novoosnovana Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec. Osnivačka skupština održana je u velikoj vijećnici Međimurske županije, nakon inicijative pokrenute na Kolegiju gradonačelnika i načelnika te temeljem sastanka župana Matije Posavca i gorskih spašavatelja.

Skupštini su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, povjerenik HGSS-a i predstavnik osnivača HGSS Stanica Čakovec, gorski spašavatelj Neven Putar, glavni tajnik HGSS-a Darko Berljak, dopročelnik HGSS-a Vedran Tešić, predstavnici međimurskih gradova i općina, članovi PU međimurske, JVP Čakovec, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, kao i budući članovi Stanice.

- Posljednje dvije do tri godine postoji interes da se osnuje podružnica HGSS-a na ovom području. Zadnje dvije akcije potražnje na Muri bile su inicijator koje su dovele do toga da se krene prema realizaciji – naglasio je na početku skupštine Darko Breljak, jedan od tri člana radnog predsjedništva, uz Vedrana Tešića i Nenada Putara, ujedno novoimenovanog pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec.

Međimurje je dosad jedino bilo bez svoje gorske službe, a čakovečka stanica 24. je takva u Hrvatskoj. Dosad su ovo područje pokrivale susjedne stanice no s ovom će sustav zaštite i spašavanja biti na još višoj razini, objasnio je Tešić te dodao da će ovdašnji kadar unaprijediti sustav traganja i spašavanja. "U prvom će se redu baviti spašavanjem u poplavama, tu imamo mi svjetske licence gdje su naši momci prošli i obuke za instrukture, te naravno u potragama."

 

Prihvaćeni prvi članovi i u tijeku je akcija spašavanja

 

Nekoliko je puta istaknuto kako će spasitelji ove neprofitne udruge koja 24 sata dnevno brine o sigurnosti građana, na najsjevernijem hrvatskom području najviše posla imati upravo s potragama u rijekama Muri i Dravi, a to se potvrdilo prilikom osnivačke skupštine kada je služba već bila na terenu.

- Upravo je u tijeku jedna akcija spašavanja na rijeci Muri gdje je 60-godišnja osoba nestala prilikom kupanja kod Murskog Središća Uputili smo kolege iz stanica Bjelovar i Varaždin da odmah krenu tamo s čamcom JVP-e. Tu je važna suradnja svih službi koje su potrebne u zaštiti i spašavanju – objasnio je novi pročelnik čakovečke Stanice.

Upravo će s Bjelovarčanima i Varaždincima u počecima, tokom obuke surađivati novi članovi HGSS Stanica Čakovec, njih devet – Miodrag Novosel, Hrvoje Barić, Romeo Novak, Josip Naranđa, Nikola Želimorski, Ivana Balić, Nenad Balić, Danijel Turek i Željko Setnik. No, kako je napomenuto, ovime Međimurje ne dobiva samo devet članova, već njih preko 700, koji su iz cijele zemlje u svakom trenutku spremni pomoći u nevolji.

- Svaki ljudski život koji je spašen jedna je neprocijenjiva vrijednost. Znamo da je Međimurska županija nažalost već imala elementarne nepogode, sjećamo se poplave 2012. godine u Pušćinama. Tijekom 2013. nismo imali značajnije intervencije, no nesreće se ne događaju uvijek samo drugima, bitno je da ako dođe do neke katastrofe da budemo spremni i da možemo djelovati – istaknuo je zamjenik župana Međimurske županije, Zoran Vidović.

Rad same udruge financirat će se dijelom iz državnog proračuna, a preostali trošak od oko 100 tisuća kuna godišnje podijelit će se s jedinicama lokalne uprave i samouprave, nakon sklapanja sporazuma o zajedničkom interesu.

 

 {gallery}/2014_galerije/Srpanj_2014/GSS{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content