Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen trogodišnji program "Povratak kući"

Datum objave: 15. srpnja 2014.

pk3

“Naziv projekta ima veliku simboliku, a njime želimo svojim korisnicima osigurati osnovne uvjete za život koji im znače više od ičega – boravak u vlastitoj obitelji, a zatim i u lokalnoj zajednici."

Tim je riječima Jadranka Hranilović, predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije započela predstavljanje programa "Povratak kući". Radi se o trogodišnjem programu Ministarstva socijalne politke i mladih Republike Hrvatske, koje je ujedno iskazalo svoju potporu sufinanciranjem prve godine provedbe s 300 tisuća kuna. Program je krenuo 1. lipnja ove godine, a provodit će se do 31. svibnja 2015.

U maloj vijećnici Međimurske županije, kao partneru na projektu, predstavile su ga uz predsjednicu Udruge, Jasmina Lacković Vukoja voditeljica programa, Vesna Lepen Vidrač socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Čakovec, Sandra Herman zamjenica župana Međimurske županije te zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, Romano Bogdan.

Kao i u radu same udruge, postavljeni ciljevi programa odnose se na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, posebice osoba s intelektualnim teškoćama te zaštita njihovih osnovnih ljudskih prava. Naglasak je ipak stavljen na podršku procesima deinstitucionalizacije 16-20 odraslih osoba, u dobi od 18 do 60 godina, uključivanjem u stambene zajednice.

U Međimurskoj županiji na tom polju intenzivnije se radi od 2006. godine, te se priključuje transformaciji ustanova socijalne skrbi. Time se oživotvoruje konvencija o pravima osoba s invaliditetom, čiji je upravo Republika Hrvatska jedan od prvih potpisnika. Kako to ne bi ostalo samo slovo na papiru, Međimurje će, još jednom kao primjer drugima, biti jedan od rijetkih krajeva koji će omogućiti normalan život i suživot svim građanima. Međimurska županija će uz Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica, biti jedan od partnera na projektu.

"Međimurska županija uključuje se u sve projekte Udruge, pa tako i ovaj te pozdravljamo njihov rad. Moramo svima dati priliku da žive samostalno. Ujedno smo uspostavili i suradnju sa Savezom udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, a iako smo svjesni da nitko ne može naplatiti rad svih njihovih volontera, naša podrška je tu te im stojimo na raspolaganju.“ – izjavila je zamjenica župana Sandra Herman.

 

Ponajviše se u novom projektu to odnosi na omogućavanje korištenja prostora u vlasništvu županije za promotivne i edukativne aktivnosti, sufinanciranje programa u visini od 2 posto odobrenog proračuna programa godišnje, kao i sudjelovanje u praćenju provedbe i evaluacije istog.

Program "Povratak kući" ne znači samo rješavanje pitanja organiziranog stanovanja, već osobe s poteškoćama vraća u prirodnu sredinu, sprječava njihov odlazak u neku od institucija te osposobljava deinstucionalizirane za život i rad uz podršku. Time će se zasigurno i senzibilizirati lokalna zajednicu za potrebe odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, što je prvi i osnovni cilj rada Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije.

 

{gallery}/2014_galerije/Srpanj_2014/Povratak_kuci{/gallery}

 

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content