Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanstvo RH u Parizu u bojama Međimurja

Datum objave: 14. srpnja 2014.

image-b4a2d1a4789c7753492f8a44d6b90fa7a8452a6016ad85e6a252d75bb2eedca8-V

Na tragu suradnje s Francuskom koja je započela prije nekoliko godina nastupom međimurskih vinara na svjetskom sajmu vina u Bordeauxu u utorak je u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu održana promocija međimurskih enogastronomskih proizvoda na kojoj je sudjelovalo 12 međimurskih vinara.

 

 

Ovo je prvi put da se jedna ovakva prezentacija održala u prostoru hrvatskog veleposlanstva kojem je nazočilo preko 60 predstavnika niza ugostiteljskih kuća, turističkih agencija, hotelskih lanaca, predstavnika sajmova, ali i veleposlanika drugih veleposlanstava i njihovih službenih predstavnika te sommeliera. Samu prezentaciju vina vodio je Ivan Goričanec, koji je svojim nastupom pokazao i dokazao profesionalnost i kvalitetu koji krase kako međimurska vina tako i Međimurje kao regiju. Nazočnima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj dr. Ivo Goldstein koji je napomenuo da Međimurju i Francuskoj, tj. Parizu ovo nije prva suradnja. Naime, Međimurska je županija suorganizirala proslavu Dana hrvatske državnosti na kojem je nazočilo preko 300 predstanika javnog života Francuske za što je dobiveno i posebno priznanje dr. Ive Goldsteina. Ispred Međimurske županije sve prisutne je pozdravio župan Matija Posavec dok je Međimurje predstavila direktorica Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj Marina Tomas Billet. Važno je napomenuti da je na promociji prisustvovala i Ursula Pllasnik, bivša ministrica vanjskih poslova u Austriji, a sadašnja austrijska veleposlanica u Francuskoj.

 

Francuski Renault pozvan u Međimurje

 

Župan Posavec je poludnevni boravak u Parizu proveo prije svega radno, te je uz već navedenu prezentaciju održao i sastanak s predstavnicom turističke zajednice gdje je predstavljena brošura međimurskog turizma na francuskom jeziku. Sama brošura će se, kako je navedeno, distribuirati na ciljana mjesta u brojnim turističkim agencijama. Posavec je također održao i sastanak s veleposlanikom Goldsteinom te gospodarskim atašeom na kojem je bilo govora o gospodarskoj suradnji obzirom da su međimurski gospodarstvenici već prisutni na velikom francuskom tržištu. Tu je prvenstveno riječ o tekstilnoj i metalnoj industriji koje i jesu u ovom trenutku perjanice međimurskog izvoza. Tom je prilikom veleposlanik Goldstein informirao župana o skorom sastanku s managementom velikog Renaulta koji je zainteresiran za ulaganja u Hrvatsku te je Posavec predstavio gospodarske zone u Međimurju i napomenuo da su vrata Međimurja svakom investitoru širom otvorena. „Položaj Međimurja kao i brojne europske i američke tvrtke koje su već smještene na području Međimurja su garant kvalitete radnika i finalnog proizvoda.“ – rekao je Posavec te ih sve pozvao u posjet Međimurju.

 

Kako i priliči, obavljeno je i dosta neformalnih razgovora i s predstavnicima diplomatskog zbora dok je s bivšom šeficom austrijske diplomacije dogovorena daljnja suradnja na povezivanju Međimurskog i austrijskog gospodarstva.

 

Bilo je prekrasno biti Međimurec te večeri u Parizu

 

Bilo je prekrasno biti Međimurec te večeri u pariškom veleposlanstvu prvenstveno zbog izvrsnih međimurskih motiva koji su ukrašavali ne samo vip salon nego i cijelu zgradu. Mnoštvo detalja, videoprezentacija, tiskanih materijala, a sve to uz međimurska vina, bučino ulje i sir donijeli su štih koji je oduševio sve okupljene.

Kako i priliči samom događaju konačnu ocjenu predstavljenih i ponuđenih vina dali su sami sudionici. Tako je najviše ocjene ocjenjivačkog zbora kojeg su činili i neki poznati francuski sommelieri dobilo vino sauvignon vinske kuće Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Voditelj kuće Marko Cmrečnjak kaže da je riječ o vrhunskom bijelom vinu, berbe 2013. godine, koje sadrži 11,5% alkohola. „Ovo je vino savršenstvo sorte i upravo je onakvo kakvo godinama pokušavamo stvoriti.“ – rekao je Marko izuzetno zadovoljan da je kvaliteta prepoznata i u Parizu. Iza pobjedničkog sauvignona plasirali su se redom DK Pušipel, Kunčićev muškat žuti, chardonnay Borisa Novaka, viteško crno vino obitelji Lovrec, pušipel Cmrečnjak, Belovićev sauvignon kao onaj obitelji Knehtl-Medenjak, sauvignon Alojza Novaka, silvanac zeleni Tomšić, rajnski rizling Branimira Jakopića i pušipel Bojana Štampara.

 

{gallery}/2014_galerije/Srpanj_2014/Pariz{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content