Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska gorska služba za spašavanje i u Međimurju

Datum objave: 11. srpnja 2014.

G01 r

Kako je i najavljivano na prošlotjednom Kolegiju gradonačelnika i načelnika, Međimurska županija će dobiti podružnicu Hrvatske gorske službe spašavanja, neprofitnu udrugu koja 24 sata dnevno, cijele godine, brine o sigurnosti građana. Iako naziv implicira da je riječ o gorskoj službi, ova hvalevrijedna udruga spašava i pomaže stradalnicima i u mnogim drugim situacijama poput poplava, traže izgubljene osobe na nepristupačnim terenima, pomažu na svim poljima gdje njihova stručnost dolazi do izražaja.

 

Na današnjem sastanku održanom u uredu župana Matije Posavca dogovoreno je da se osnivačka skupština Gorske službe spašavanja za područje Međimurske županije održi 21. srpnja 2014. godine u maloj vijećnici Maloj vijećnici što će biti temeljem njenom daljnjem djelovanju.
Iako se neki čude zašto u Međimurju gorska služba spašavanja napominjem mi ne djelujemo samo po planinama, nego na svim područjima izvan naselja – rekao je glavni tajnik HGSS-a Darko Berljak koji je zajedno s kolegama istaknuo zadovoljstvo spremnošću i inicijativi županijske vlasti u realizaciji ovog projekta.

Međimurska županija je jedina do sada bila bez Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, a neki događaji iz prošlosti, poput poplava u Pušćinama ili s druge strane one s izgubljenim osobama, nam sugeriraju da ćemo od sada biti spremniji, organiziraniji nego prije. – istaknuo je župan Posavec najavivši osnivačku skupštinu. S obzirom na dosadašnja iskustva u Međimurju će spasitelji najviše posla vjerojatno imati s potragama u rijekama Muri i Dravi.

Zanimljivo je da se članom gorske službe spašavanja ne može postati tek tako, jer to se može samo pozivom jednog od članova HGSS-a. Također, da bi prijedlog bio prihvaćen svi članovi te stanice se moraju složiti i odluka mora biti jednoglasna. Prema trenutnim informacijama, zaniteresiranih za članstvo ima u brojnim međimurskim planinarskim društvima.

I da podsjetimo, HGSS ima oko 800 članova koji za svoj rad ne dobivaju plaću. Rad same udruge financira se dijelom iz državnog proračuna, a s jedinicama lokalne uprave i samouprave sklapaju se sporazumi o zajedničkom interesu. Vjerujemo da interes naših općina i gradova neće izostati.

 

 {gallery}/2014_galerije/Srpanj_2014/GSS{/gallery}

 

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content