Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

SLOVENSKI MINISTAR GORAZD ŽMAVC U RADNOM POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Datum objave: 10. srpnja 2014.

slo-ministar 5

U utorak 09. srpnja je u radnom posjetu Međimurskoj županiji boravila visoka delegacija iz Vlade Republike Slovenije na čelu s ministrom u Vladi za Slovence u inozemstvu i svijetu Gorazdom Žmavcem. U delegaciji koju su primili predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak zajedno sa zamjenicima župana Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem bili su i Rudi Merljak iz Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu i svijetu kao i Roman Maurice Gruden iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije.

 

 

Teme sastanka bile su učenje slovenskog jezika, suradnja u zajedničkim projektima, te prekogranična suradnja s naglaskom na još aktivnije međusobno povezivanje općina i gradova s obje strane granice.

Međimurje i Slovenija, a točnije Prekmurje, su oduvijek bili tijesno povezani. Iako danas postoji državna granica, ona granica među ljudima nikada nije niti nastala jer zajedništvo, kultura, ekonomska povezanost su bili jači od toga. – naglasio je Mladen Novak u svom uvodnom obraćanju zahvaljujući se ovako visokoj delegaciji na posjetu. Da je tome tako potvrđuju i analize s terena, kako one povezane sa školstvom tako i one gospodarske koje gledamo kroz realizaciju projekata vrijednih desetine milijuna kuna. – zaključio je Novak.

 

Upravo o povijesnom oslanjanju Slovenaca i Međimuraca jednih na druge je ponajviše govorio ministar Žmavc koji je istaknuo da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju samo povezivanje dodatno pojednostavnilo. Mnoštvo zajednički realiziranih projekata su potvrda da možemo zajedno napraviti više nego svaki sam za sebe. Zato i potencijalno učenje slovenskog jezika u hrvatskim školama vidimo kao daljnji korak u učvršćivanju naših odnosa. – rekao je Žmavc te se zahvalio na svemu što je Međimurska županija zajedno s resornim upravnim odjelima vezanim za školstvo i gospodarstvo učinili da bi se ovako uspješno napravile sve potrebne pripreme.

Ovim putem se posebno zahvaljujem pročelnici Vesni Haluga na svemu napravljenom kao i županu Matiji Posavcu koji je pokazao dobru volju i uspješno realizirao sve obećano. – rekao je Rudi Merljak.

Drago nam je da se čine konkretne radnje prema tome da se slovenski jezik početi učiti u Međimurskoj županiji. I Hrvatska i Slovenija dobro surađuju na mnogim poljima, a obrazovanje je područje koje dodatno spaja ljude. – rekao je Roman Maurice Gruden. Naime, prema podacima koje je iznio pročelnik Branko Sušec, a temeljem analize provedene u općinama i gradovima Međimurske županije čak je 551 učenik i 5 profesora zainteresirano za učenje slovenskog jezika. Nema razloga da slovenski jezik uče samo Slovenci, to bi trebala i zainteresirana hrvatska djeca i odrasli jer poznavanje stranih jezika je ljudsko bogatstvo. – zaključio je Sušec.

 

Uz slovensku delegaciju sastanku su bili prisutni još i načelnik općine Podturen Josip Lepen, zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun, zamjenik gradonačelnika grada Mursko Središće Zvonko Vrtarić, kao i podžupan opčine Lendava Stanislav Gjerkeš, ali i predstavnik hrvatskih društava Slovenije Đanino Kutnjak te Predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, te direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović koja se kratko osvrnula na pozitivne primjere prekogranične suradnje općina i gradova, ali i razvojnih agencija.

 

{gallery}/2014_galerije/Srpanj_2014/slo-min{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content