Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

OPG Biber izabran za predstavnika Međimurske županije u akciji „Zlata vrijedan“

Datum objave: 7. srpnja 2014.

uljeStručni žiri za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2014. godinu Projekta „Zlata vrijedan“, u sastavu: predsjednik Žirija Stjepan Blažević (zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista), Vlatko Grgurić (voditelj Plodova zemlje – predstavnik HRT), Martin Vuković (urednik emisije za Selo i poljoprivredu Hrvatskog radija – predsjednik Zbora agrarnih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu), Jan Marinac (predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika), Matija Brlošić (predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore), Hrvoje Horvat (ravnatelj Savjetodavne službe), te Miroslav Kuskunović (glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede), izabrao je u petak, 4. srpnja 2014. godine, 21 OPG koji ulaze u uži krug izbora.

Odabir je izvršen prema strogim kriterijima, pri čemu je žiri izvršio provjeru svih nominiranih putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi te Hrvatske poljoprivredne agencije kako bi se utvrdila točnost svih podataka koje su u obrascu za nominaciju ispunile županije i Grad Zagreb. 

Između predloženih OPG-ova s područja Međimurske županije, stručni je žiri izabrao OPG Biber iz Podturna. OPG Mirjane Biber iz Podturna obrađuje oko stotinjak hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem uzgajaju tikve golice, kukuruz, krumpir i pšenicu, a bave se i tovom pilića. Primarni proizvod OPG-a Biber su koštice tikve golice iz kojih godišnje proizvedu oko 3.500 litara ulja vrhunske kvalitete, nerafinirana bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) i hladno prešana bučina ulja. Osim ulja proizvode pekmez i sok od tikvi, tjesteninu i kolače od bučinih sjemenki, kao i sladoled od bučinog ulja. Trenutno su jedan od sudionika u projektu "Moj komadić zemlje; Kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske".
Stručni će žiri do jeseni izabrati 3 najbolja, dok će jedan OPG izabrati čitatelji Večernjeg lista. Svi izabrani OPG-ovi bit će prezentirani u Večernjem listu te preko web stranice. Čitatelji će moći glasati za svoje favorite. Najboljima će nagrade biti uručene 12. rujna 2014. godine, a svečanost će prenositi HRT. Tri nagrađena dobit će novčane nagrade, koje će uložiti u razvoj svog posla. Ovo je pozitivna priča i izbor koji će pokazati i ljepšu stranu poljoprivrede. Ovim putem pozivamo sve čitatelje da glasaju za našeg predstavnika, OPG Biber, da svi zajedno damo podršku ovim vrijednim ljudima. Zaslužili su to.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content