Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ŽUPAN POSAVEC POZVAO NA JEDINSTVO I PRIKLJUČENJE PROJEKTU BESPLATNIH UDŽBENIKA

Datum objave: 3. srpnja 2014.

kolegij-ng 1

Na 7. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji koje je danas održano u Velikoj vijećnici Međimurske županije je konačno pokrenuto i pitanje promjene županijskog prostornog plana kao i usklađivanje i dopune prostornih planova međimurskih općina i gradova. Temeljem poziva župana Matije Posavca općine i gradovi su se trebali očitovati u kojem su dijelu zainteresirani za promjene ovog segmenta funkcioniranja jedinica lokalnih samouprava koji su za realizaciju mnogih projekata upravo ključni. “Ovim pozivom sam htio povezati sve općine i gradove da zajednički, a u skladu sa svim zakonskim regulativama i odredbama olakšamo i poboljšamo izradu prostornih planova.“ – u uvodu je napomenuo župan dok se Mirjana Pintar ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije osvrnula na očitovanja od strane zainteresiranih općina i gradova. Tako su se na upit očitovali Čakovec, Prelog, Mursko središće, Nedelišće, Selnica i Dekanovec.

Iako su mnogi upiti za promjenama bili opravdani, neki su i zakonski neprihvatljivi dok su drugi opet područje funkcioniranja same općine ili grada. “Ovo su prilike kada se možemo iz prve ruke informirati o nekim dijelovima zakonskih propisa i obveza koje imamo i mi na najnižim razinama, poput izrade prostornih planova. Ali napominjem da nikako ne smijemo žuriti jer i planovi na razini države su i izradi pa bi bilo najpametnije se pripremati i konačne prijedloge dati kada država završi sa svojim dijelom.“ – napomenuo je Posavec ističući da se time štede sredstva jer bi eventualnim promjenama koje nisu u skladu s planovima na najvišoj razini uzrokovali izradu novih izmjena i dopuna prostornih planova.

 

NE SMIJEMO PROBLEM UDŽBENIKA SPUSTITI NA RAZINU U DNEVNOPOLITIČKIH IGARA

A jedna od neizbježnih tema je svakako bilo sufinanciranje kupovine udžbenika učenicima u školskoj godini 2014./2015. Kako su pojedine općine poput Šenkovca i grada Čakovca i Preloga već pokrenule postupke u smjeru nabavke udžbenika učenicima, župan je dao prijedlog da se u svakom slučaju tom problemu krene jednoobrazno na razini cijele županije. “Ovo je problem iz više razloga, a onaj temeljni su neplanirana sredstva u proračuna. Slijedeći je činjenica da je to u ovim teškim vremenima svakako potreba, ali, jednako kao i u prijevozu učenika koji je jedino na prostoru Međimurske županije u Hrvatskoj potpuno besplatan, trebamo se uskladiti i riješiti ga jednako za sve.“ – napomenuo je Posavec te pozvao sve općine i gradove da se priključe ovoj akciji te je jednako tako pozvao i na jedinstvo. “Ovaj se problem ne smije spustiti na razinu dnevnopolitičkih izleta i nekih nerealnih poziva. Politička odgovornost leži na svima nama i od nje ne smijemo bježati, a ona pravna u provođenju odluka županije je prvenstveno na meni. Moram naglasiti da Međimurska županija na godinu izdvaja gotovo 2 milijuna kuna za prijevoz učenika koji je time u potpunosti besplatan. U drugim se županijama plaća 100-200 kuna, pa ako uzmemo da je prosjek 150 kuna ovim projektom se roditeljima štedi 1.500,00 kuna godišnje samo na autobusnim kartama.“ – istaknuo je župan ističući da se oko ovoga ne smije dogoditi nikakav politički igrokaz. “Uz dugovanja koja trenutno postoje, kao i navedeno plaćanje prijevoza, županija nema previše mjesta za nove velike projekte ovakvog tipa jer će nam biti potrebno gotovo milijun kuna samo iz županijskog proračuna.“ – rekao je župan ali i napomenuo da ukoliko bude suglasja međimurskih općina i gradova da će županija, kao osnivač većine škola, na sebe uz djelomični financijski preuzeti i organizacijski dio cjelokupnog projekta. Kako je rečeno na Kolegiju ukupna vrijednost projekta besplatnih udžbenika je samo za osnovne škole 9,6 milijuna kuna, ako tome pribrojimo i srednje škole ukupni iznos se penje na 18 milijuna kuna.

 

Također se danas raspravljalo i o Gorskoj službi spašavanja koja, na žalost, jedino u Međimurju još službeno ne postoji. Nakon predstavljanja same službe i njihovog rada koji je nadaleko poznat i priznat diljem Europe, na Kolegiju je župan pozvao ekipu Gorske službe na sastanak na kojem će se dogovoriti i detalji osnivanja ove plemenite službe u Međimurju. “Ovo je naša obveza jer iako se zovu gorska služba, oni rade puno više od toga. Naći ćemo se u srijedu i dogovoriti o planu i radu Gorske službe spašavanja Međimurske županije.“ – naglasio je župan Posavec.

 

Inspektor rada pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Srećko Tot je Kolegiju pružio osnovne Informacije o radu za opće dobro bez naknade u jedinicama Iokalne i područne (regionalne) samouprave provodenje mjera zaštite na radu sukladno zakonskim odredbama Zakona o zaštiti na radu.

 

{gallery}2014_galerije/Srpanj_2014/kolegij-ng{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content