Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U SUBOTU 05.07. KREĆE PROJEKT UNIŠTAVANJA AMBROZIJE U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Datum objave: 3. srpnja 2014.

ambrozija-press

“Svjesni prvenstveno sve većih problema s kojima se suočava gotovo svaki deseti stanovnik Međimurja, ali kao i poteškoća u funkcioniranju sustava prilikom provođenja zakonskih odredbi uništavanja ambrozije na parcelama u Hrvatskoj, Međimurska županija provodi projekt kojim bi se trebalo prvenstveno pristupiti rješavanju ovog problema, efikasno i transparentno.“ – napomenuo je župan Posavec prilikom predstavljanja velike akcije uništavanja ambrozije prema prvim procjenama vrijedne 200.000 kuna. Kako je župan rekao problemi s ambrozijom su izuzetni i svake godine sve veći i umjesto da se provedbom zakonskih odredbi površine obrasle ovim alergenom smanjuju one se povećaju. Potvrdio je da je odrađeno mapiranje lokacija koje će se čistiti odnosno na kojima je zatečena ambrozija te da će sama akcija trajati tjedan dana.

Javilo se ukupno 25 udruga, ali na žalost samo 9 općina i gradova, a kako je uvjet same provedbe uključenost lokane zajednice, samo prijavljene udruge iz navedenih općina će moći sudjelovati u samoj akciji. “Nadam se da će se nakon ovog poziva te ove akcije i ostale općine uključiti te time dati doprinos u uništavanju ove sve opasnije biljke.“ – zaključio je Posavec.

Zakonska obveza uništavanja ambrozije postoji, a nadzor nad provedbom zakonskih regulativa bi trebali provoditi poljoprivredna inspekcija i komunalni redari iz lokalnih zajednica. No, malo je primjera represivnih metoda koje bi eventualno prisilile vlasnike parcela na sustavno održavanje parcela.

Ambrozija će se uništavati bez obzira na to tko je vlasnik, s tim da se prvenstveno kreće s općinskim, državnim zemljištem, a potom i na ostale. Na kraju će se ovisno o broju sudionika kao i količinama udrugama koje su uključene i odabrane isplatiti novčana naknada, a najviše do iznosa 10.000 kuna. Akcija će se provoditi u Prelogu, Donjem Kraljevcu, Štrigovi, Pribislavcu, Orehovici, Šenkovcu, Nedelišću te Murskom Središću, a ista počinje po rasporedu koji je odredila općina ili grad.

ambrozija za facebook

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content