Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen plan investicija u školstvo Međimurske županije

Datum objave: 2. srpnja 2014.

prelog-skola1

U prostorima Osnovne škole Prelog u Prelogu danas je župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa svojom zamjenicom Sandrom Herman, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Brankom Sušecom, gradonačelnikom grada Preloga Ljubomirom Kolarekom kako i ravnateljicom Osnovne škole Prelog Ninom Lesinger predstavio plan investicija na osnovnim i srednjim školama Međimurske županije financiranih iz županijskog proračuna.

 

Kako je najavljeno radovi na objektima planiranim za ovu godinu će se odvijati tijekom ljetnih školskih praznika, a u Prelogu je Župan obišao prostore preloške škole u kojoj započinje rekonstrukcija i sanacija atrija te su ovi radovi uvod u otvaranje mogućnosti jednosmjenske nastave u Prelogu. “Posebno sam zadovoljan suradnjom s gradom Prelogom u ovom dijelu jer je i gradonačelnik Kolarek prepoznao vrijednost ove investicije, kao i značaj iste te se priključio u projektu sa sredstvima potrebnim za opremanje ovih budućih učionica u iznosu od 250.000 kuna.“ – napomenuo je župan Posavec istaknuvši svaku pojedinu investiciju za ovu godinu. Tako se kreće sa dogradnjom gimnazije u Čakovcu, sanacijom stolarije na zgradi škole u Pribislavcu, sanaciju krovišta u Železnoj gori, Zebancu, Svetom Jurju u Trnju, obnovom i rekonstrukcijom fasada u školama u Gornjem Mihaljevcu i Peklenici, završava se dogradnja dvorane u Svetom Jurju na Bregu, završena je I. faza radova u Strahonincu dok je poseban naglasak stavio na izgradnju dvorane u Orehovici. “Ne mogu ne dati poseban značaj ovoj investiciji jer nakon 7 godina ju ponovno pokrećemo. Dala su se mnoga obećanja od kojih na kraju nije bilo ništa. Ali mi ćemo ju malo po malo izgraditi, zajedno.“ – naglasivši da je želja da se najranije do kraja slijedeće 2015. godine ta dvorana i završi uz pomoć ministarstva.

SAMO ZA BESPLATAN PRIJEVOZ UČENIKA NA GODINU IZDVAJAMO GOTOVO 2 MILIJUNA KUNA

Pored investicija u objekte župan se osvrnuo i na ulaganja u samo školstvo tijekom godine. Kako je istaknuo više od 5 milijuna kuna se ulaže u različite programe, stipendije, rad institucija i Međimurska županija je jedina koja svojim učenicima osigurava nadstandarde kojih nema nigdje drugdje u Hrvatskoj. “Lijepo je da neki sada govore o kupovini udžbenika, pa jedna županija daje po 200 kuna. To je jednokratan iznos, a Međimurska županija s druge strane za potpuno besplatan prijevoz učenika daje gotovo 2 milijuna kuna.“ – rekao je župan te napomenuo da ako se roditeljima samo na mjesec kroz besplatan prijevoz štedi 150,00 kuna, na razini školske godine to je 1.500,00 kuna, a to je gotovo 8 puta više od navedenog jednokratnog davanja za sufinanciranje kupovine udženika. “Plan za sufinanciranje kupovine udžbenika međimurskim učenicima se radi i pronalaze se najprihvatljivije opcije. Ovim putem pozivam sve općine i gradove da u skladu sa svojim financijskim mogućnostima prate primjere općine Šenkovec i grada Preloga te sufinanciraju nabavu udžbenika roditeljima.“ – zaključio je.

Gradonačelnik Kolarek se zahvalio prvenstveno županu na svemu što radi za grad Prelog, a posebice što se zalaže za jednosmjensku nastavu i produženi boravak. “Ovime se pomaže obiteljima Preloga, a znamo da je obitelj stup društva. Iako nismo osnivači cilj nam je zajednički i upravo zato ćemo pomoći u opremanju ovog objekta, kako je bilo obećano.“ – naglasio je Kolarek te najavio skoru odluku o sufinanciranju kupovine udžbenika u Prelogu po modelu pomoći socijalno ugroženoj kategoriji građana.

 

Ravnateljica Lesinger se zahvalila na svemu što će se napraviti u ova dva mjeseca najavljujući da se ovime stvaraju uvjeti jedne moderne škole. “Vidi se želja za realizacijom ovih projekata i posebno me to veseli ne samo zbog Preloga već i zbog cijelog Međimurja.“ – zaključila je ravnateljica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content