Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danas obilježavamo 1. godinu ulaska u Europsku uniju

Datum objave: 1. srpnja 2014.

EU.jp

Na današnji dan pred točno godinu dana Republika Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije nakon što su njezino članstvo ratificirale sve države članice Europske unije. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji donijelo je određene promjene i izazove, ali prije svega koristi i prilike za poboljšanje svakodnevnog života u Hrvatskoj.

 

U prvoj godini ukinute su carine između Hrvatske i svih zemalja EU-a te je tako poduzetnicima otvoren slobodan pristup zajedničkom tržištu, a hrvatski građani mogu jeftinije telefonirati i putovati samo s osobnom iskaznicom, te su prvi put kao građani Europe mogli glasati na izborima za Europski parlament koji su se održali u svibnju ove godine.

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju otvorile su se nove mogućnosti sufinanciranja putem korištenja sredstava iz strukturnih fondova (Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond) i Kohezijskog fonda tj. fondova namijenjenih ekonomski slabije razvijenim područjima EU-a. Na raspolaganju su znatno veća sredstva te se značajno povećao i raspon mogućih područja ulaganja. Uz te fondove koriste se i fondovi namijenjeni poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pripremi za pristupanje Šengenskom prostoru te drugi programi i inicijative.

Tako je u razdoblju 2014. - 2020. Hrvatskoj iz europskih strukturnih i financijskih fondova na raspolaganju ukupno 10,423 milijardi eura od čega je 8,397 milijardi eura namijenjeno ulaganju u rast i radna mjesta.

Najveća korist od ulaska u EU zasad je ostvarena u pristupnom procesu koji je ubrzao rješavanje tranzicijskih problema, modernizirao zakonodavstvo, izvršio utjecaj na ekonomske mehanizme i pojačao elemente pravne države.

 

Put do EU

Svoj put prema Europskoj uniji Republika Hrvatska je započela zahtjevom za članstvom u Europskoj uniji, koji je podnijela 21. veljače 2003. godine u Ateni, glavnom gradu Grčke koja je tada predsjedala Europskom unijom.

U usporedbi s većinom ostalih država u tranziciji, Hrvatska je u ostvarivanju cilja integriranja u EU zaostajala cijelo desetljeće. Da bi donekle nadoknadila propušteno je morala napredovati brže nego što su to svojedobno činile one države srednje i istočne Europe koje su punopravne članice Europske unije.

Status službenog kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji Hrvatska je dobila na zasjedanju Europskog vijeća u Bruxellesu 18. lipnja 2004. godine.

Hrvatska je završila pregovore o pristupanju u lipnju 2011. te potpisala Ugovor o pristupanju u prosincu. Nakon što je Hrvatski sabor potvrdio odluku o priključenju EU održan je referendum na kojem su građani Hrvatske glasali su za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i to sa 66,27% glasova za i 33,13% glasova protiv.

 

Sve koristi koje donosi članstvo, kako pokazuju iskustva država što su prije Hrvatske ušle u EU, ne mogu se vidjeti u kratkom roku pa tako pred Hrvatskom stoji još puno posla.

U predstojećem razdoblju najvažnija će zadaća Republike Hrvatske biti mobilizacija svih snaga kako bi što više iskoristila europske fondove koji su joj na raspolaganju da bi se ojačala konkurentnost gospodarstva, smanjila ukupnu razina siromaštva u zemlji te postigao ravnomjerniji regionalni razvoj i bolji uvjeti života građanima.

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content