Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Postoji veliki interes za ulaganje u Hrvatsku, a posebice za BUSINESS FRIENDLY Međimurje

Datum objave: 27. lipnja 2014.

france1

Danas je u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz zajedno sa svojim suradnicima g. Luc Levyom, savjetnikom za suradnju u kulturnu djelatnost i ravnatelje Francuskog instituta i gđicom Jelenom Krilanović iz Veleposlanstva, a koji su nakon današnje svečane dodjele priznanja Edi Lukmanu održali radni sastanak u Maloj vijećnici Međimurske županije. Na sastanku su prisustvovali uz župana Matiju Posavca i njegova zamjenica Sandra Herman, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenik pročelnice UO za gopsodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović te direktorica regionalne razvojne agencije REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

S obzirom da je ovo bio prvi službeni posjet Veleposlanice Boccoz Međimurju, župan Međimurske županije Matija Posavec je predstavio ukupne kapacitet Međimurja, ali i grada Čakovca istučući elemente koji su do sada privukli mnoge investitore iz Austrije i Njemačke – kvalitetan proizvod, radišnost i radne navike, brzinu administracije, ali i rezultate kojima se malo tko danas može pohvaliti. “Naime, Međimurje je jedna od rijetkih županija koja u ovom trenutku ima suficit u odnosu uvoz-izvoz, odnosno duplo više se izvozi nego uvozi u županiju. Imamo mnoge partnere u Austriji i Njemačkoj i suradnja se s njima razvija iz mjeseca u mjesec, a u tom kontekstu nas zanima i Francuska.“ – zaključio je Matija Posavec. Posebno se razgovaralo o tekstilnoj industriji osobito u kontekstu velikog francuskog tržišta. Kako je rečeno već sada su osigurani dobri temelji u budućoj suradnji jer međimurske firme rade odjeću za francusku poštu, međimurska vina su u lancu hotela Valamar, a Međimurska županija je bila partner svečanog prijema koji se održao u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu povodom Dana državnosti. Tom se prilikom biranim uzvanicima iz gospodarskog, javnog i kulturnog života predstavila međimurska enogastronomija, gospodarstvo te turistički potencijali.

“Od više sam ljudi, poslovnih ljudi čula o vašoj dinamici i radnoj etici koja se nikako ne uklapa u okvire drugih dijelova Hrvatske. Moj dolazak ovdje iako ponukan dodjelom nagrade gdinu Lukmanu sam svakako htjela iskoristiti i za službeni razgovor s vama jer ovo bi trebali biti prvi kontakti koji će nam donijeti odličnu buduću suradnju.“ – u razgovoru je istaknula Veleposlanica Boccoz davši time još jedno priznanje Međimurju. „Interes francuskih firmi za Hrvatsku je u ovom trenutku velik posebice nakon ulaska Hrvatske u EU. Određene asocijacije koje povezuju poslovne ljude Hrvatske i Francuske već postoje i treba iskoristiti njihov potencijal i u povezivanju Međimurja s Francuskom.“ – napomenula je Veleposlanica. No osim poslovne suradnje kako je naglasila Veleposlanica Boccoz treba raditi i na kulturnom povezivanju jer i Hrvatska i Francuska su zemlje koje njeguju i štite svoju povijest i tradiciju, a i zemlje koje mogu puno toga ponuditi na tom polju djelovanja.

Gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač je predstavio kulturne aktivnosti i manifestacije koje se provode u organizaciji grada poput Porcijunkulova te je cjelokupnu delegaciju pozvao na ovogodišnju manifestaciju. Također, detaljnije o gospodarstvu, te gospodarskim kretanjima i potencijalima za ulaganje je govorila Sandra Polanec Marinović.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/france{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content