Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan borbe protiv zlouparabe droga i nezakonitog prometa drogama

Datum objave: 27. lipnja 2014.

20140626 094020

U Maloj vijećnici Međimurske županije u četvrtak 26. 06. 2014. godine se održala konferencija za novinare kojom se obilježio Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i to predsjednica Sandra Herman, univ.spec.oec, zamjenica župana MŽ te članovi Diana Uvodić-Đurić, dr.med.spec. školske medicine, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Andreja Zadravec Baranašić, dipl.psih., županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Međimurske županije i Zlatko Baranašić, predstavnik PU međimurske.

 

Kako je rečeno na konferenciji rad ovog povjerenstva je pohvaljen u nekoliko navrata od strane mjerodavnih institucija u Zagrebu prvenstveno zbog svog kontinuiranog rada. “Nedavno smo imali u posjeti predstavnika Vladinog povjerenstva za suzbijanje droga kojem je predstavljen kompletan rad županijskog povjerenstva i gdin Petković je izrazio osobito zadovoljstvo radom, posebice činjenicom da se radi kroz čitavu godinu, ali i da surađuju sve institucije. To je naročito bitno u radu s onom najmlađom dobnom skupinom.“ – napomenula je predsjednica Povjerenstva Sandra Herman.

 

Diana Uvodić-Đurić je detaljno objasnila sve aspekte dosadašnjeg rada te dala jednako tako detaljan uvid u sve sfere i podatke zabilježene u tom razdoblju. “Prosjeci su nam ispod hrvatske razine i time smo osobito zadovoljni, ali ne smijemo stati već moramo nastaviti s daljnjim radom jer će jedino kontinuitet osigurati dobre rezultate.“ – zaključila je Uvodić-Đurić koja zajedno s Andrejom Zadravec Baranašić, dipl. psih. čini konstantu ovog povjerenstva. “Moram napomenuti da je upravo prevencija ključ uspjeha ovog Povjerenstva i zadovoljna sam koordinacijom u našoj županiji. Prevencija je ključ bez obzira koliko je ona možda nevidljiva u cjelokupnoj priči.“ – rekla je Zadravec Baranašić te upoznala sve sa zadacima koje školske ustanove moraju odraditi tijekom školske godine, a po pitanju provedbe procesa prevencije.

 

“S općim stanjem po pitanja kriminaliteta u vezi s drogama smo zadovoljni jer smo na tragu kao i prošle godine. U 2014. smo imali 28 zapljena a od toga 17 prekršajno procesuirano dok je 14 slučajevo podnesena kaznena prijava protiv počinitelja.“ – u svom je izlaganju rekao Zlatko Baranašić s napomenom da u 2014. još nije bilo zapljena teških droga, ali je bilo onih vezanih uz nedozvoljene sportske „droge“: testosterone, dijanabolike i steroide gdje je zabilježena veća količina zapljena. U preventivnom radu djelatnici PU Međimurske su obišli sve škole u Međimurju u okviru programa Zdrav za 5! čime su se aktivno prodružili kako je rečeno možda i najbitnijem dijelu ovog procesa, prevenciji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content