Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Edi Lukmanu svečano dodjeljeno francusko odličje red Akademskih palmi

Datum objave: 26. lipnja 2014.

lukman-nagrada 8

Danas je u Starom gradu Čakovec Edi Lukmanu dugogodišnjem voditelju Škole animiranog filma Čakovec svečano uručeno francusko odličje Reda akademskih palmi čime je ovaj istinski zaljubljenik u animirani film i filmsku umjetnost još jedanput dobio priznanje za svoj neumoran rad. Odličje mu je osobno uručila Veleposlasnica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz koja je svojim dolaskom u Međimurje potvrdila iznimnu vrijednost rada gdina Lukmana, ali i činjenicu koliko se isti cijeni u Francuskoj.

Današnja svečana dodjela odličja je napravljena u organizaciji Međimurske županije koja se uključila u cjelokupni proces prvenstveno vođena ciljem davanja zasluženog priznanja Edi Lukmanu, ali ŠAF-u kao kinoklubu koji je u svojih gotovo 40 godina djelovanja odgojio generacije “šafovaca“ od kojih su mnogi od njih i danas bili prisutni na svečanosti.

 

“Priznanje Republike Francuske, odnosno odličje reda Akademskih palmi za izniman doprinos u akademskoj zajednici za promicanje francuske kulture, je nagrada kojom se još jedanput Međimurje i Međimurci stavljaju u kontekst izvrsnosti, a to me posebno veseli. Jer iako nagrada sama po sebi izuzetna, ona i otvara mnoga druga vrata budućih suradnji na kojima možemo temeljiti puno toga.“ – u svom je obraćanju napomenuo župan Posavec ističući da je današnji događaj možda nekome iznenađenje, ali svima onima koji prate rad Ede Lukmana ono je samo nastavak odličnog posla i projekta koji je započeo još 1975. godine.

 

“Sama nagrada je veliko priznanje dugogodišnjem radu i djelovanju gospodina Ede Lukmana, ali i poticaj za novim uspjesima. Zato je posebna pohvala da Vam se ovo odličje danas uručuje upravo u Vašem gradu, pred Vašim sugrađanima. Vaš izniman talent i umjetnička kreativnost su poprimili puni značaj i formu upravo u trenutku kada ste ih odlučili prenositi na one mlade, ali i najmlađe te time obavljati taj težak odgojno-obrazovni rad.“ – u svom je obraćanju istaknula Veleposlanica Boccoz pomalo iznenadivši sve govorom od kojeg je polovica ipak bila na hrvatskom jeziku. Veleposlanica je iskoristila priliku te pozvala gdina Lukmana da bude sastavni dio u organizaciji Festivala francuske kulture u Hrvatskoj koji će se održati 2015. godine, a koji će biti svojevrsni pandan Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj pod imenom Croatie, la voici!

U poprilično emotivnom govoru Edo Lukman se zahvalio Ministarstvu obrazovanja Francuske, kao i veleposlanici, ali i Međimurskoj županiji na svemu što se napravilo da u konačnici dođe do realizacije današnje svečanosti. “Ali prvenstveno jedno veliko hvala mojim dragim prijateljima, šafovcima, svima koji su me podržavali ovih godina jer bez njih bi malo toga realizirao.“ – zaključio je Edo Lukman.

 

Da podsjetimo, Red Akademskih palmi francusko je odličje izvorno utvrđeno u doba Napoleona, a namijenjeno eminentnim profesorima Sveučilista Sorbonne i jedno je od najstarijih građanskih odličja u svijetu. Samo je odličje ponovno ga etablirao Predsjednik Francuske Réné Coty 1955. godine. Iako je izvorno bilo namijenjeno samo sveučilišnim nastavnicima, od 1866. dodjeljuje se i širokoj kategoriji zaslužnih za francusko obrazovanje i kulturu, uključujući i strane državljane koji su pridonijeli razvitku obrazovnih i kulturnih veza s Francuskom, odnosno širenju francuske kulture u svijetu.

Samoj svečanosti, uz mnogobrojne goste i zaljubljenike i podržavatelje rada ŠAF-a, su prisustvovali i Luc Levy, Savjetnik za suradnju u kulturnu djelatnost i ravnatelje Francuskog instituta, dr. Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza zamjenica župana Sandra Herman, kao i gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/edo-lukman{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content