Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan državnosti

Datum objave: 25. lipnja 2014.

dan-drzavnosti-medjimurje-2014 10

Unatoč neumoljivoj kiši koja je danas padala izaslanstva Međimurske županije, grada Čakovca, Koordinacije udruga dragovoljaca i branitelja domovinskog rata, policije te mnogih političkih stranaka i udruga s područja Međimurske županije dostojno su obilježili Dan državnosti te položili vijence i zapalili svijeće u sjećanje na taj povijesni trenutak kao i sve poginule branitelje.

 

Sam program je započeo u 09:00 sati svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, a koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Stanko Belobrajdić. Nakon mise su okupljeni odali počast svim poginulim braniteljima polažući vijence u Perivoju Zrinski i paleći svijeće pred Spomen zidom poginulim međimurskim braniteljima. Zajednički vijenac su tom prilikom položili i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, ali i predstavnici branitelja, policije kao i političkih stranaka Međimurske županije.

 

“Danas obilježavamo jedan od onih dana kad je hrvatski narod nedvosmisleno i slobodnom voljom odlučio o tome u kakvoj državi želi živjeti. Tog 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor je izglasao Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske, koja je potvrdila želju naroda iskazanu na referendumu održanom mjesec dana ranije, da živimo u samostalnoj i demokratskoj zemlji. No, danas se prisjećamo i svih onih koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske jer zahvaljujući upravo njima danas stojimo ovdje.“ – izjavio je župan Posavec.

 

I počasna postrojba branitelja predstavila nove svečane uniforme

“Ovo je prilika da i u miru pokažemo hrvatskom narodu da smo tu za njih. Zahvaljujem se Međimurskoj županiji i županu Posavcu što nam je omogućio da budemo aktivni dio ovogodišnje proslave Dana državnosti te se nadam i još boljoj budućoj suradnji.“ – napomenuo je Stjepan Horvat predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije.Uz mnogobrojna navedena izaslanstva današnjem obilježavanju Dana državnosti prisustvovala je potpredsjednica Sabora RH i saborska zastupnica Dragica Zgrebec, ali i brojni građani koji su svojim dolaskom još jedanput potvrdili veliki značaj ovog datuma u povijesti Hrvatske i Međimurja.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/dd{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content