Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije povodom Dana državnosti

Datum objave: 25. lipnja 2014.

matija nas

Povodom predstojećeg Dana državnosti, župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitku u kojoj stoji:

 

"Poštovani žitelji Međimurske županije!

 

Dan državnosti jedan od onih praznika kojim obilježavamo dan kad je hrvatski narod nedvosmisleno i slobodnom voljom odlučio o tome u kakvoj državi želi živjeti. Tog 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski je sabor izglasao Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske, koja je potvrdila želju naroda iskazanu na referendumu održanom mjesec dana ranije, da živimo u samostalnoj i demokratskoj zemlji. Na žalost, ona je označila i početak krvavog puta do istinske slobode, koji je završio "Olujom" četiri godine poslije, odnosno mirnom reintegracijom istočnih dijelova zemlje.

Žitelji Međimurja, zahvaljujući čestim mađarskim negiranjem naše pripadnosti Hrvatskoj, jako su dobro znali što znači borba za poštivanje volje naroda i mogućnost da se bez stranog tutorstva odlučuje o svom razvoju. Dokazali smo to 9. siječnja 1919., odlukom o pripojenju matici zemlji, u 2. svjetskom ratu, otporom prema mađarskom fašističkom okupatoru. Pokazali smo to i masovnim sudjelovanjem Međimuraca u Domovinskom ratu, a što je isto tako važno, pokazujemo to i svaki dan svojim radom i inovativnošću.

Međimurci su se borili širom Hrvatske u svim vojnim i policijskim postrojbama, a njih 78 u ratu je izgubilo život. Današnji praznik prilika je da se prisjetimo i njih, jer i zahvaljujući njima danas živimo u slobodi i zajednici demokratskih europskih naroda.
Međimurke i Međimurci!

Čestitam Vam Dan državnosti!

 

ŽUPAN
Matija Posavec, mag. ing."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content