Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: Hrvati su prvi u Europi ustali protiv fašizma

Datum objave: 22. lipnja 2014.

Daf nas

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na više lokacija, u nedjelju je i na području Međimurja obilježen Dan antifašističke borbe. U organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, vijenci su položeni podno spomen-ploče postavljene na ulazu u Palaču Zrinskih, podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju, kao i na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Počast borcima, ali i svim žrtvama palim u 2. svjetskom ratu dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec, Policijske uprave Međimurske, Ureda za obranu Čakovec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, Društva "Josip Broz Tito", te brojni građani.

U prigodnim govora naglašena je važnost antifašističkog pokreta za današnju Hrvatsku i Europu. Posebno je to važno za Međimurje, koje je od 1941. do 1945. godine bilo okupirano te odvojeno od matice zemlje. Brojni domoljubi pružili su otpor mađarskom fašističkom okupatoru, rekao je među ostalim, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja Zvonimir Golub, a mnogi od njih to su platili i životom te zato ne smijemo ignorirati relativiziranje povijesti i buđenje poraženih strana u 2. svjetskom ratu.

Predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat osvrnuo se na brojne borce za slobodu koji su pokopani na čakovečkom groblju, naglašavajući da mi danas živimo ono za što su se oni borili i dali život. Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, rekao je da situacija danas u državi nije dobra, a zasigurno nije takva kakvu su priželjkivali oni koji su 1941., ali i 1991. godine krenuli u borbu. Mi smo ti koji se moramo založiti da Hrvatska postane uistinu moderna i prosperitetna država, završio je Horvat.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je, među ostalim da je 22. lipnja 1941. godine u Hrvatskoj započeo organizirani i oružani otpor okupatorima i uspostavljenom ustaškom satelitskom režimu. "Hrvati su bili prvi u tada okupiranoj Europi koji su ustali protiv fašizma i nacizma, a tijekom 2. svjetskog rata, od svih europskih naroda, Hrvati su razmjerno broju stanovnika, najviše sudjelovali u antifašističkim jedinicama. To su povijesne činjenice koje se ne mogu negirati, uostalom antifašizam je jedan od temelja današnje slobodne, demokratske i europske Hrvatske.", rekao je župan Posavec.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/DAF{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content