Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: Antifašizam je jedan od temelja moderne Europe

Datum objave: 20. lipnja 2014.

matija nas

Povodom Dana antifašističke borbe, župan Međimurske županije Matija Posavec, žiteljima Međimurske županije uputio je čestitku u kojoj stoji:

"Poštovane građanke i građani Međimurja!

Sedamdesetak hrvatskih domoljuba 22. lipnja 1941. godine, nakon napada Hitlera na tadašnji Sovjetski savez, odlazi u šumu Brezovica, čime u Hrvatskoj započinje organizirani i oružani otpor okupatorima i uspostavljenom ustaškom satelitskom režimu. Hrvati su bili prvi u tada okupiranoj Europi koji su ustali protiv fašizma i nacizma, a tijekom 2. svjetskog rata, od svih europskih naroda, Hrvati su razmjerno broju stanovnika, najviše sudjelovali u antifašističkim jedinicama. To su povijesne činjenice koje se ne mogu negirati, uostalom antifašizam je jedan od temelja današnje slobodne, demokratske i europske Hrvatske.

Međimurje je i u tom najvećem svjetskom sukobu, stradalo, mnogi su oni koji su boreći se protiv mađarske okupacije i fašističke ideologije poginuli ili bili ubijeni. Zahvaljujući njima Međimurje se nakon oslobođenja bespogovorno vratilo u okvir Hrvatske, onemogućavajući bilo kakve naknadne pregovore i dogovore na našu štetu.

Revolucionarno nasilje, likvidacije i zatočenja koja su uslijedila danas naravno osuđujemo, no to ne smije umanjiti hrvatski doprinos oslobađanju Europe od fašističkog i nacističkog totalitarizma. Iako je nakon završetka 2. svjetskog rata "željezna zavjesa" podijelila kontinent, poraz te ideologije omogućio je uspostavljanje Europske unije, u kojoj je Hrvatska danas članica. Ulaskom u Uniju, naša zemlja potvrdila je i borbu naših predaka na strani Saveznika, te to nikad ne smijemo zaboraviti.

Svim stanovnicima Međimurske županije želim sretan Dan antifašističke borbe!"

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content