Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

MINISTAR MIRANDO MRSIĆ U POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Datum objave: 17. lipnja 2014.

mrsic-gsv 5

Jučer je u radnom posjetu Međimurskoj županiji, nakon nekolicine ministara koji su posjetili Međimurje posljednjih mjesec dana, boravio i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić. Na zasebnom radnom sastanku koji je održan u uredu župana Matija Posavec je, zajedno sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, s ministrom razgovarao o kretanjima na tržištu rada u Međimurju, problemu sive ekonomije i rada na crno, kao i sustavu javnih radova, stručnog osposobljavanja, ali i o problematici inspekcije rada koja je sada po novome smještena u Varaždinu.

 

“Inspekcija će ostati u Varaždinu, kako je i određeno novim sustavom, ali za razliku od prije inspektori više neće biti vezani uz svoje mjesto prebivališta već će ići i u inspekcijske nadzore i npr. iz Čakovca u Osijek ili Split. Time sustav činimo funkcionalnijim.“ - izjavio je ministar Mrsić napomenuvši i veliki problem rada na crno. Kako je istaknuo veliki je postotak rada na crno u Hrvatskoj, ti radnici ni na koji način nisu zaštićeni , što predstavlja ozbiljan problem i o tim detaljima će se raspraviti s lokalnim GSV-om. „Udio rada na crno se mora smanjiti, a jedan od načina je i besplatan telefon koji nas je sve ugodno iznenadio pozitivnim reakcijama." - rekao je ministar. Prema njegovim riječima i novi sustav javnih radova je složen da bude bolja podrška i da bude znatno kvalitetniji nego do sada jer su neki koristili državna sredstva, a da nisu imali što raditi.

"Mi nećemo biti zadovoljni sve dok imamo nezaposlenih. Trend nezaposlenih je u padu ali ne zbog sezonskih zapošljavanja već zbog kvalitetnih gospodarskih rezultata i aktivnosti na području Međimurske županije. Siva ekonomija kao takva, uključujući i rad na crno će ostati izuzetan problem i cilj na treba biti isti svesti na najmanju mogućui mjeru jer ga zasigurno ne možemo u potpunosti iskorijeniti." – naglasio je župan Posavec osvrčući se i na sustav javnih radova za kojeg je napomenuo da dok on ulazi u masu plaća županija kao institucija ne može s njim krenuti. „Sada smo uspjeli ući u zakonske okvire ispod 20% izdvajanja iz proračuna za plaće i dok se ne iznađe model kojim nam se javni rad neće obračunavati u masi plaća do tada ne možemo s programom i krenuti. Činjenica je da su mnoge općine i gradovi zbog novog načina sufinanciranja javnog rada od istog odustala ili ga znatno smanjila. Zato se nadamo da će u skorije vrijeme krenuti u reviziju trenutni omjeri jer sam mišljenja da ovaj, dugoročno, neće biti održiv .“ – zaključio je Posavec.

Nakon sastanka ministar Mrsić je sudjelovao u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije na kojem je detaljnije progovorio o radu na crno te problemima s kojima se na terenu susreću poslodavci, ali i zaposlenici te inspektori. U raspravi u kojoj su sudjelovali gotovo svi članovi GSV-a naglašeno je da se ne smije nikako orijentirati samo na represivne metode već treba slagati sustav koji će prvenstveno biti preventivan. I na GSV-u je, ponovno, kao jedan od problema istaknuto premještanje inspekorata rada u Varaždin što su članovi GSV-a istaknuli kao značajan problem. Međutim, Mrsić je ponovio stajalište da mjesto gdje se nalazi sjedište ne znači ništa jer svakako međimurski inspektori ne budu radili po Međimurju.

 

Zamjenik župana Zoran Vidović se zahvalio ministru na današnjoj pohvali i prepoznavanju međimurskog GSV-u kao jednog od najboljih u Hrvatskoj te je zamolio da se odgovori iz resornog ministarstva koliko je to moguće ubrzaju. „Tu ponekad nailazimo na poteškoće, ali uvjeren sam da ćemo i to zajedničkim snagama posložiti.“ – izjavio je Vidović.

 

Danas su uz ministra na sastanku iz ministarstva priosustvovali i pomoćnica ministra Marina Kasunić Peris, tajnik kabineta ministra Dean Sudec te Natalija Nothig pročelnica područnog ureda inspektorata rada. Predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji Stjepan Cirković se zahvalio ministru na izdvojenom vremenu, ali je izrazio nadu da će ubuduće suradnja biti još konkretnija, a u interesu radnika i gospodarstva Međimurja.

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/mrsic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content