Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljanjem kiparice Vesne Osojnički počeo opsežan projekt revitalizacije rodne kuće Ladislava Kralja Međimurca

Datum objave: 11. lipnja 2014.

osojnicki nas

Rodna kuća našeg najvećeg slikara, Ladislava Kralja Međimurca, 70-tih godina prošlog stoljeća, temeljem darovnog ugovora postala je Memorijalna zbirka. Ovaj lijep i vrijedan prostor u najstrožem središtu Čakovca danas je pomalo zapušten te vapi za novim sadržajima. Upravo je to razlog pokretanja projekta revitalizacije tog objekta i pripadajućeg dvorišta, čiji se ljetni ciklus kulturnih događanja zove "SRK umjetnosti".

U srijedu je održana prva podmanifestacija, "Dopustite da se predstavim", na kojoj je akademska kiparica Vesna Ostojnički predstavila svoje umjetničko stvaralaštvo, životni put te viđenje mjesta umjetnosti u našem društvu. Ova redovita profesorica u Graditeljskoj školi Čakovec, magistra je umjetnosti, osnivačica i voditeljica Oblikovne likovne radionice Plemenitaš, vodila je brojne kiparske i keramičke radionice te samostalno i grupno izlagala u zemlji i inozemstvu.

Predstavljajući program revitalizacije, voditelj projekta Zlatko Bacinger naglasio je značaj Kralja Međimurca za modernu hrvatsku umjetnost te istaknuo da će prostor u kojem se Memorijalna zbirka nalazi dobiti nove namjene i sadržaje. Činjenica da se nalazi u središtu Čakovca te što ima veliko i sačuvano dvorište, ovom prostoru otvara nove mogućnosti prezentacije Kraljevog umjetničkog rada, ali i održavanje umjetničkih radionica, manifestacija i kulturnih evenata. Već ovog ljeta održat će se podmanifestacije pod nazivom "Kraljeve ljetne večeri" i "Kraljeve kreativne radionice".

"Zadovoljna sam što se ideja ove županijske vlasti da se ovaj prostor bolje iskoristi u svrhu promicanja umjetnosti počela realizirati. Ovaj prostor kojim upravlja Muzej Međimurja jednostavno vapi za dodatnim sadržajima, a građansko dvorište sačuvano praktički u svom izvornom obliku zaslužuje biti dostupno svim građanima i posjetiteljima Čakovca i Međimurja", rekla je na otvaranju, među ostalim, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Najavila je i konkretna financijska ulaganja u uređenje, prvenstveno putem europskih fondova i natječajima Ministarstva kulture.

Sljedeći programi održat će se već krajem lipnja, odnosno početkom srpnja.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/Osojnicki{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content