Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

DARKO LORENCIN: NEMA UKIDANJA TURISTIČKIH ZAJEDNICA, A MEĐIMURJE JE JEDINSTVENI SLUČAJ U HRVATSKOJ

Datum objave: 11. lipnja 2014.

lorencin 4

U utorak 10.06.2014. je po prvi put Međimursku županiju posjetio i ministar turizma Darko Lorencin što je nakon nedavnih posjeta predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića, prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić te velikog dijela ostalih ministara u Vladi Republike Hrvatske potvrda da se Međimurje počelo gledati s poštovanjem i odnosom kakvo i zaslužuje.

 

Na radnom sastanku održanom u Maloj vijećnici Međimurske županije uz domaćine župana Matiju Posavca i zamjenike Sandru Herman i Zorana Vidovića te predsjednika Skupštine Mladena Novaka sudjelovali su i gradonačelnici Čakovca, Preloga te Murskog Središća Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak kao i načelnik Svetog Martina na Muri Franjo Makovec, zamjenica načelnika općine Nedelišće Ivanka Novak te načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik zajedno sa svojim voditeljima/direktorima ureda Turističkih zajednica, kao i direktorica regionalne razvojne agencije REDEA-e Sandra Polanec Marinović i Rudi Grula voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije. Uz predstavljanje najvažnijih turističkih projekata Međimurja izrazito bitna tema razgovora je bio prijedlog izmjena i dopuna zakona o turističkim zajednicama, a koji je prema napisima iz medija predviđao i ukidanja istih.

 

Nema ukidanja turističkih zajednica

Kako je Lorencin izjavio novi zakon o turističkim zajednicama predstavljat će pravno rješenje u kojem nećemo ukidati turističke zajednice, već će se stvoriti platformu za njihovo moguće udruživanje te tako ojačati i njihovo financijsko poslovanje, a krajnji cilj je funkcioniranje po modelu destinacijskog menadžmenta kako bi turističke zajednice mogle biti pokretač inicijativa, odnosno kako bi imale mogućnost efikasnog upravljanja na razini destinacija.

 

Župan Posavec naglasio je kako se na području županije izrazito puno radi na razvoju biciklističkog turizma, brojnih biciklističkih ruta s kojima se nadovezujemo na biciklističke staze Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Potencijal u cikloturizmu je veliki, a Međimurje ima priliku se povezati na već postojeću infrastrukturu naših susjednih zemalja. I danas imamo u Štrigovi i Svetom Martinu organizirane posjete biciklista što znači da se na tim tržištima uspjevamo izboriti te goste privući upravo u Međimurje. Tome naravno dopridonose i Toplice Sveti Martin koje su nedavno dobile licencu Adria Bike Hotela, što je veliki korak naprijed upravo u cikloturizmu. – napomenuo je Posavec napomenuvši i mnoge druge turističke projekte diljem županije s posebnim naglaskom na projekt Vidikovca na Mađerkinom bregu. Naime, to je projekt koji je kandidiran i na natječaj Hrvatske turističke zajednice, a njegovom realizacijom obogaćuje se turistička ponuda Međimurja te daje jedna atrakcija koju rijetko koji kraj može ponuditi. S Mađerkinog brega možete vidjeti Sloveniju, Mađarsku, u lijepim i vedrim danima čak i Austriju i Slovačku te uz adekvatnu ponudu od ovoga projekta možemo napraviti jedinstvenu atrakciju u Hrvatskoj. – rekao je Posavec te ministru Lorencinu predao cjelokupnu dokumentaciju Vidikovca.

 

Jedina županija u Hrvatskoj u kojoj su sve turističke zajednice uspjele povući sredstva iz europskih fondova

Lorencin je pohvalio smjer razvoja turizma na području županije, kao i predstavljene projekte za koje je rekao da su rezultat marljivosti, kvalitete i rada u Međimurju koji su sada već nadaleko poznati. Kako je istaknuo opredjeljenje prema biciklističkim stazama je odlično, kao i projekt Svetog Martina na Muri koji je trenutno okosnica razvoja turizma na području županije. Veliki potencijal leži u vinarstvu i drugim potencijalnim djelatnostima, a koje zaokružene jednom kvalitetnom projektnom pričom mogu povezati više općina i učiniti sam sustav efikasnijim. No, ne smijem zaboraviti napomenuti i čestitati na činjenici da su sve turističke zajednice u Međimurskoj županiji uspjele povući sredstva iz nekih od europskih fondova što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, a to Međimurje i po pitanju turizma postavlja za pozitivan primjer. – naglasio je Lorencin te utvrdio da su time već zadovoljile jedan od temeljnih uvjeta novog zakona koji nalaže da turističke zajednice moraju povlačiti upravo ta sredstva.

 

Prema iznesenim podacima, prošle je godine turistički promet u Međimurskoj županiji zabilježio rast u dolascima od 16 posto, odnosno u noćenjima od 11 posto te je jedna od rijetkih županija koja u posljednjih 5 godina unatoč recesiji bilježi konstatni porast i dolazaka i noćenja. Upravo zato, a da bi se taj trend nastavio, kako je rekao Posavec, potrebna je uz infrastrukturne turističke projekte i jača podrška od strane resornog ministarstva kao i HTZ-a u financiranju različitih turističkih manifestacija i događaja na području Međimurja. Imamo samo ove godine Svjetsko ribolovno prvenstvo, Svjetsko prvenstvo u rukometu za juniorke kao i Speedway u Prelogu koji se prenosi uživo i gleda u preko 30 zemalja. Temeljem toga ćemo ove godine imati značajno povećanje u broju noćenja i dolazaka, a ako tome pribrojimo i različite tradicionalne manifestacije te njihov potencijal evidentno je da uz pomoć Ministarstva turizma možemo od Međimurja napraviti top destinaciju kontinentalnog turizma Hrvatske. – zaključio je Posavec.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/lorencin{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content