Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

19. DANI MEĐIMURJA U ZAGREBU UZ JOŠ JEDNO MEĐIMURSKO PROŠĆENJE

Datum objave: 10. lipnja 2014.

dan-medjimurja-zg 2

Zavičajno društvo Međimurje iz Zagreba je i ove godine u Parku Opatovina organiziralo Dane Međimurja u Zagrebu koji su se održali u nedjelju 8. lipnja sa središnjom manifestacijom tradicionalnog sada već 19. Međimurskog prošćenja. Sama najava programa se održala još u subotu kada je po zagrebačkim trgovima pleh muzika KUD-a Belica svirala i pozivala sve zainteresirane da se priključe ovoj gotovo 2 desetljeća staroj manifestaciji. Kao i brojnih godina do sada i ove godine pokrovitelji same manifestacije su Međimurska županija i Grad Zagreb.

 

Nedjeljni program započeo u 10 sati svetom misom u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u koncelebraciji brojnih svećenika, uz pratnju zbora Hrvatskih liječnika i Žige Međimurskog te direktan prijenos HRT-a.

Program Međimurskog prošćenja nastavio se u Parku Opatovina prijavkom zapovjednika Zrinske garde Čakovec županu Međimurske županije Matiji Posavcu, gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću te novom predsjedniku Zavičajnog društva Međimurje pateru Tončiju Trstenjaku, kao i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kojem su sudjelovali KUD iz Kotoribe, KUU Zasadbreg te gosti s krajnjeg juga Hrvatske iz Šestanovca kao i Hercegovine iz Širokog Brijega.

Prije 22 godine se grupica entuzijasta okupila i iz ljubavi prema Međimurju i svemu međimurskom pokrenula Zavičajno društvo koje za cilj ima njegovati i promicati tradiciju i kulturu međimurskoga kraja. Upravo nas ljubav drži sve skupa i kako kaže međimurska pjesma Ljubav se ne trži niti me kupuje, tko ljubiti ne zna saj nek se ne hlapljuje, a upravo zato smo se mi hapili. Zato trajemo i zato ćemo trajati dok god u svima nama traje i drži se ljubav prema Međimurju i prema jedni drugima. – u svom je obraćanju naglasio pater Trstenjak te se zahvalio Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu na pokroviteljstvu i praćenju ove za Međimurce bitne manifestacije.

Često se sjetim, prilikom predstavljanja naše županije, riječi doktora Kolarića koji je rekao da u Bibliji piše da je raj na ovoj zemlji kraj između dviju voda, a to onda može biti samo onaj između rijeka Mure i Drave, to može biti samo Međimurje. – rekao je župan Posavec zaželivši svima ugodno druženje na još jednom Međimurskom prošćenju.

Dugo sam razmišljao što je formula uspjeha da su Međimurci od svoje regije napravili najrazvijeniji dio Hrvatske? Ljubav prema vlastitom kraju, radišnost, talent, znanje i vizija su ono što Međimurci prepoznali kao način kako uspjeti i to je recept za cijelu Hrvatsku. Kamo sreće da je tako u cijeloj Hrvatskoj, da je više Međimurja i onog međimurskog u ostatku Lijepe naše. – napomenuo je gradonačelnik Bandić zahvaljujući se Matiji Posavcu na suradnji, kao i svim entuzijastima koji rade na čvršćem i konkretnijem povezivanju Zagreba i Međimurja.

Sam program je vodio Dejan Sokač, a kao i uvijek do sada tu je bila i nezaobilazna vulica kolačov, starih međimurskih zanata, licitara, košaraša i vinara te kulinarska ponuda međimurskih specijaliteta i vina koji su pokazali taj djelić Međimurja u Zagrebu.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/dan-med{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content